Gemeente Harenkarspel


Eerste omgevingsvergunningen zijn aangevraagd

Op vrijdag 1 oktober zijn bij gemeente Harenkarspel de eerste aanvragen voor een omgevingsvergunning binnengekomen. Dat was op dezelfde dag dat de nieuwe regeling van kracht werd. Iedereen die iets wil bouwen (huis, bedrijfspand, schuur) heeft voortaan nog maar n vergunning nodig. Zelfs als moet daarbij worden gesloopt of gekapt.

Op 1 oktober 2010 is een nieuwe wet in werking getreden. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). In deze wet zijn een aantal wetten en regelingen samengebracht. Een van de regelingen die is vervallen is de regeling op grond waarvan u een bouwvergunning aan moest vragen. Nu heeft u voor het bouwen geen bouwvergunning meer nodig, maar een omgevingsvergunning voor het onderdeel bouwen.

Niet altijd een omgevingsvergunning nodig
De Wabo kent voor het onderdeel bouwen categorien van bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd. Deze categorien wijken iets af van de huidige regelgeving.

Wilt u nu een bouwvergunning aanvragen, dan is het handig om te kijken of dit ook nog nodig is onder de nieuwe wet (Wabo). Heeft u vanaf 1 oktober 2010 voor het bouwwerk dat u wilt realiseren geen omgevingsvergunning meer nodig, dan kunt u met de bouw hiervan gewoon beginnen als u wilt.

Waar kunt u kijken of u een omgevinsgvergunning nodig hebt?

Op de website van het ministerie van VROM kunt u de meest recente informatie vinden. U kunt deze vinden bij
www.omgevingsvergunning.vrom.nl waarna u door kunt klikken naar burgerbrochures.

Hebt u geen internet of heeft u vragen ? Neem dan contact op met uw gemeente, de afdeling VRO, cluster procedures, kan u meer informatie geven. Op de website van de gemeente staat ook informatie over de Wabo. U gaat daarvoor op dez site naar de rubriek Wonen, Welzijn en Zorg/Omgevingsvergunning.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600