Dienstenbond CNV

Nieuws

15 oktober 2010

Payroll cao

Binnenkort starten de onderhandelingen voor de Payroll cao. De branche is snel gegroeid en het is de verwachting dat het nog sneller zal gaan. Het is daarom belangrijk de werknemers te organiseren en te informeren. Daarom volgt hieronder belangrijke informatie over payrollen.

Wat is payroll

Payroll lijkt op uitzenden. Bij payroll is de feitelijk werkgever gescheiden van de juridische werkgever net als bij uitzenden. Het verschil met uitzenden is dat het uitzendbureau een functie vervuld in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Payrollers doen dat naar onze mening niet of nauwelijks, zij zijn enkel juridisch werkgever. Wij krijgen signalen dat in de sectoren handel, horeca, onderwijs en overheid payrollen aan belang toeneemt. Payroll wordt steeds belangrijker.

Cao

De Payroll cao is tot nu toe de enige plek waar "payrollen", volgens CNV Dienstenbond, echt geregeld is. Het begrip payrollen komt namelijk niet voor in de wet. Andere organen (rechters, UWV, ministerie) die payrollen benoemen gebruiken de definitie die in deze Payroll cao is afgesproken. De cao kan dus een belangrijke rol vervullen voor payrollkrachten. Echter payroll buiten deze cao komt veel voor en is naar mening van CNV Dienstenbond een vorm van uitzenden en valt dan ook onder een Uitzend cao. Hier is sprake van pseudo payroll .

Loon

De Payroll cao is bijzonder omdat het niet gaat over bijvoorbeeld het loon of het aantal vakantiedagen. Dat is geregeld in de cao die geldt voor het bedrijf waar u werkt. Over de loonsverhoging gaat het dus niet. In de cao wordt wel uw rechtspositie geregeld en belangrijk is, dat wij ernaar streven dat de cao regelt dat u dezelfde arbeidsvoorwaarden heeft als uw collega die in vaste dienst is.

Ontslag

Payrollers zijn bij ontslag minder goed af dan hun collega's in vaste dienst. In de cao staat echter wel een ontslagregeling die beter kan zijn dan bijvoorbeeld de Uitzend cao. In het onderwijs en bij de overheid echter kennen de werknemers een nog betere en sterke ontslagbescherming en bovendien bovenwettelijke WW-regelingen. Payroll werknemers in deze sectoren hebben in voorkomende gevallen minder goede arbeidsvoorwaarden. Het verschil tussen vast personeel en payrollers kan groot zijn.

Uw mening Zoals u hierboven kunt zien gaat deze cao echt ergens over en daarom is uw mening belangrijk. Wat vindt u van het fenomeen payroll? Wat moet er in deze cao geregeld worden? Mail ons uw mening, payroll@remove-this.cnvdibo.nl

Ervaringen

Wij krijgen af en toe signalen van onze leden hoe hun ervaringen zijn met payroll. Echter wij willen meer informatie. Wij vragen u ook om vrienden en kennissen te benaderen en hen hun ervaringen naar ons door te mailen. Wat zijn uw ervaringen met payroll, positief of negatief?

Mail ze ons, payroll@cnvdibo.nl

U kunt ook bellen naar 0512 - 583 440, bestuurder Roderik Mol.

Actief betrokken
Wilt u meer betrokken zijn, bijvoorbeeld als contactpersoon voor uw bedrijf of bij het cao overleg, dan hoor ik dat graag. Het is ontzettend belangrijk dat wij weten wat de leden willen. Daar gaat het tenslotte om! Contributie teruggave In de cao is geregeld dat u 50% van de kosten van het lidmaatschap retour krijgt van ons. Dit geldt als u werkt bij een werkgever die lid is van de VPO.

Daarnaast geldt er ook nog een fiscaal voordeel, u kunt de contributie via uw werkgever fiscaal aantrekkelijk laten betalen. Dat scheelt al gauw 35%. Daarbovenop komt dan dus nog de 50% korting! Voor minder dan 7,00 euro bent u lid, en u heeft er ook nog een rechtsbijstandsverzekering bij. Wilt u meer weten of wilt u weten hoe u geld terug krijgt mail of bel ons dan. Maak collega's lid Het is ontzettend belangrijk dat er meer mensen lid worden in de payroll branche. Lid zijn heeft veel voordelen.

Bovendien telt de stem van uw collega dan ook mee. Bovendien kost het uw collega als deze minder dan 20 uur werkt minder dan 4 euro per maand. Normaal is dat 9,76 euro. Ook hier geldt, alleen als werkgever lid is van de VPO gelden de kortingen. Het fiscaal voordeel levert een korting op van enkele euro's. Daarbovenop komt de 50% contributierestitutie. Voor minder dan 4 euro is deze collega volledig lid, met een rechtsbijstandsverzekering inbegrepen. Sinds 2008 voeren we een speciale lid-werft-lidactie met mooie prijzen!

De opzet is eenvoudig. Naast de gebruikelijke waardebon van EUR 10,00 ontvangt u bij het aanbrengen van elk nieuw lid een waardepunt. Met 3 waardepunten kunt u al een fraai cadeau uitzoeken. Kijk voor prijzen op www.cnvdienstenbond.nl Een aanmeldingsformulier en informatiebrochure heb ik bijgevoegd zodat u collega's lid kunt maken van CNV Dienstenbond.

Juist in deze tijd van onzekerheid is het noodzakelijk om lid te zijn.