Ingezonden persbericht


Persbericht

Harlingen, maandag 31 mei 2010

Waddenvereniging viert met groots evenement haar 45 jaar bestaan

Met een grootschalig evenement op zaterdag 16 oktober viert de Waddenvereniging haar jubileumjaar. De biodiversiteit van de Waddenzee staat centraal. Vanuit zes waddenhavens zullen routes worden afgelegd over het wad en de eilanden om de soortenrijkdom te inventariseren. "Op de routes varen en fietsen allerlei experts mee, maar ook bekende Nederlanders die fan zijn van het wad. Het belooft een heel bijzonder event te worden" aldus woordvoerster Ilse Schoemaker van de Waddenvereniging. Er is plaats voor enkele honderden deelnemers, de inschrijving is gestart. De aftrap van dit jubileumjaar werd afgelopen zaterdag gegeven, tijdens de Algemene Ledenvergadering in Huisduinen. Het excursieprogramma die middag stond al in het teken van de soortenrijkdom van het gebied.

Doelstelling van het evenement is om in het jaar van de biodiversiteit het publiek meer bewust te maken van de natuur van de Waddenzee. Het evenement vindt plaats in de herfstvakantie, zodat veel bezoekers van het gebied kunnen meedoen. Deelnemers maken kennis met de rijkdom van het dieren- en plantenleven en brengen deze in kaart. Onder deskundige begeleiding worden vogels, schelpen, paddenstoelen, anemonen en zeezoogdieren bekeken en geteld. Wie samen met de Waddenvereniging de soortenrijkdom van het Werelderfgoed wil beleven kan zich opgeven via jubileum@waddenvereniging.nl.

De Waddenvereniging werd op 17 oktober 1965 opgericht in reactie op de plannen van de overheid om de Waddenzee in te polderen. Natuurliefhebbers, bewoners van het waddengebied en wetenschappers, bijeen in Harlingen, vonden dat een onaanvaardbare aantasting van een waardevol natuurgebied en startten de vereniging. Mede dankzij de Waddenvereniging is de Waddenzee behouden gebleven. De afgelopen vijfenveertig jaar is de vereniging actief opgekomen voor de belangen van natuur, milieu en landschap van het gebied.