Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Carlos and Jason Sanchez tonen nieuw werk bij TORCH gallery

TORCH gallery presenteert met trots een solo-expositie met nieuw werk van Carlos en Jason Sanchez. De beklemmende foto's van deze twee Canadese fotografen zijn te zien aan de Lauriergracht 94 in Amsterdam. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 16 oktober tussen 17:00 en 19:00 en zal vervolgens lopen tot zaterdag 20 november. De gebroeders Sanchez maken gebruik van hoogwaardige productie en nauwgezette enscenering om te komen tot verontrustende foto's van een lugubere realiteit. Door te werken op grote schaal maken zij de menselijke emoties die ten grondslag liggen aan verhalen in de sensatiepers weer voelbaar en confronterend. Slim gebruik van cinematografische technieken stelt ze in staat onderwerpen als haat, geweld en angst te vatten in een zeer directe beeldtaal. Waar schreeuwende krantenkoppen vechten om aandacht, maar enkel aanzetten tot apathie, trachten Carlos en Jason hun publiek op een intelligente wijze te beroeren.

Van Hitlerjugend tot een portret van een veroordeeld moordenaar; de Sanchez broers gaan geen onderwerp uit de weg. Sterker nog, veelal gaan zij op een zeer persoonlijke en inlevende wijze om met gruwelijke gebeurtenissen. De werken houden beeldend de middenweg tussen theater en reportage door hun realistische onderwerpkeuze en sterk geposeerde composities. Zo is onder de titel 'The everyday' (2009) een zware explosie in een woonwijk te zien, waarbij een grote stofwolk vier passanten de stuipen op het lijf jaagt. Aan de poses, compositie en het ontbreken van een nummerbord op een auto in de straat is duidelijk te zien dat dit beeld in scène is gezet. Toch ontkomt men niet aan de conclusie dat dergelijke doodsangsten voor veel mensen daadwerkelijk deel van het dagelijks leven zijn. Door het geheel te plaatsen in een westerse setting zonder duidelijke locatie, komt deze reële angst erg dichtbij. Carlos en Jason Sanchez proberen de donkere kant van het menselijk bestaan te doorgronde n, zonder daarbij te oordelen.

Maar niet alleen geweld en beangstigende haat staan centraal in hun werk. Ook gevoelens van eenzaamheid en verlies worden op doortastende wijze benaderd. Scènes van dood, uitzichtloze armoede en ziekte worden voorzien van een ambigue tragiek die de oplettende toeschouwer steeds verder haar vele interpretaties toont. In Last Embrace (2009) ligt een ouder echtpaar met gesloten ogen in elkaars armen op de bank. Naast hen staat een grote zuurstoffles waaraan zij beiden verbonden zitten met slangetjes naar neus en oren. Of ze slapen of zijn overleden blijft echter onduidelijk. In één beeld weten de Sanchez brothers meerdere meeslepende verhalen te vertellen.

Hun nietsontziende aanpak leverde de broers al tentoonstellingen op in New York, Montreal en Madrid. Ook hadden zij in juni 2006 een tentoonstelling in fotografiemuseum FOAM in Amsterdam. Hun werk maakt deel uit van verschillende Nederlandse en internationale museumcollecties en heeft tevens zijn weg gevonden naar verschillende privécollecties wereldwijd. Galerie TORCH vertegenwoordigd beide kunstenaars al enige jaren in Europa en kan daarom deze nieuwe werken exclusief verkopen. Contactinformatie:

TORCH gallery

Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam