Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


4 OKTOBER 2010

Landelijke archievendag 16 oktober 2010, 10.00-17.00 uur in het Zeeuws Archief

Drama en romantiek rond Zeeuwse polder

MIDDELBURG - Een eeuw lang vochten bewoners van de polders op het Oranjeplaatje, in het Sloe tussen Walcheren en Zuid-Beveland, tegen het water. Keer op keer won de zee, totdat de Zeeuwse boer Ko van 't Westeinde 55 jaar geleden eigenhandig de overspoelde resten inpolderde. Bijzonder, want sinds 1904 was het recht op indijking voorbehouden aan het rijk. Het gevolg was een juridische strijd, een eiland herwonnen op de zee, zaaien én oogsten, en romantiek: twee nieuwe boerderijen voor twee kersverse echtparen. Dit spannende, waargebeurde verhaal is onderdeel van de landelijke archievendag, zaterdag 16 oktober 2010, van 10.00 tot 17.00 uur in het Zeeuws Archief te Middelburg. Onder de titel 'Landhonger en zeedrift' biedt het archief een gevarieerd programma. Dit programma is gratis m.u.v. de lezing door Marjan Berk.

Landhonger en zeedrift - rondleiding door de depots Het spannende verhaal over landhonger en zeedrift in het Sloe wordt verteld door historicus Peter Sijnke, bekend van boeken en tv. Hij neemt de bezoekers mee naar de ondergrondse depots, waar archiefstukken getuigen van het gevecht tegen het water, het landschap, de natuur, de definitieve inpoldering. De verhalen van de bewoners staan centraal: de dijkwerkersfamilie die noodgedwongen op de zolder woonde, de schaapherder en zijn kudde, en de familie Van 't Westeinde.

Natte voeten en droge ogen - Film en vertellingen
Documentaire 't Is een schone dag geweest van Jos de Putter uit 1993 over zijn ouders die stoppen met hun boerderij bij Axel, Zeeuws-Vlaanderen. Lezing Nescio in Zeeland door Lieneke Frerichs, die dit jaar publiceerde over twee onbekende brieven van de beroemde schrijver van Titaantjes en De uitvreter. In de zomer van 1908 schreef Nescio (pseudoniem van Frits Grönloh) vanuit Veere brieven aan zijn vrouw. Lezing Zeeuwse duinen, een wereld van verschil door Anton van Haperen. In de keten van duingebieden, die loopt van de Franse Kanaalkust tot in de noordpunt van het Deense Jutland, nemen de duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse een geheel eigen plaats in.

Landrotten of varensgezellen - Genealogische Contactdag Zeeland Waren mijn voorouders landrotten of varensgezellen? Wie meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders kan terecht op de Genealogische Contactdag Zeeland. Bezoekers kunnen de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum (waaronder 150.000 overlijdensberichten) raadplegen, evenals de Burgerlijke Stand en doop-, trouw- en begraafregisters in het Zeeuws Archief. Deskundige genealogen en medewerkers van het Zeeuws Archief staan klaar om te helpen. Verder presenteren zich enkele genealogische organisaties en werkgroepen. Let op: aanvraag van stukken uit de depots is die dag niet mogelijk. De organisatie van deze contactdag is in handen van de Afdeling Zeeland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, het Genealogisch Centrum Zeeland en het Zeeuws Archief.

Het bloed kruipt., lezing door Marjan Berk
Ook dit jaar organiseert de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief een lezing door een Bekende Nederlander. Marjan Berk vertelt over de spannende zoektocht naar haar voorouders. Over het zoeken én vinden schreef zij in 2005 het boek Het bloed kruipt. Op zoek naar Jacob Cats. Dit voorjaar verscheen haar nieuwste boek Het schreien niet verleerd, opnieuw een familiegeschiedenis. Toegang E 5,-, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. De lezing is in de Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief.

Boekenverkoop
Verder heeft het Zeeuws Archief speciale aanbiedingen: afgeschreven en dubbelexemplaren van boeken en tijdschriften, en ramsj uit de archiefwinkel zoals kadastrale atlassen 1832. Kijk voor het volledige programma in de bijgaande programmafolder of op www.zeeuwsarchief.nl.

|16 oktober is landelijke archievendag in Nederland. Deze dag is   |
|het begin van de 'Week van de geschiedenis' van 16 tot en met 24  |
|oktober. Het landelijke thema is dit jaar 'Land en water'. De Week|
|van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van     |
|Nederland. Zie ook www.weekvandegeschiedenis.nl.                  |
Agendagegevens:
Open Dag: titel Landhonger en zeedrift
Datum: zaterdag 16 oktober 2010
Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis (m.u.v. de lezing van Marjan Berk) Locatie: Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg