Natuurpunt organiseert een eerste Vlaams paddenstoelenweekend

06/10/2010 13:30

Natuurpunt

Paddenstoelen krijgen enkel bij een herfstwandeling in het bos de aandacht die ze verdienen. Op 16 en 17 oktober stuurt Natuurpunt iedereen de tuin in om op zoek te gaan naar paddenstoelen. In je eigen tuin kan je ongetwijfeld één en ander vinden. Als het tenminste genoeg regent, want water is essentieel voor paddenstoelen. Met meer dan 4000 soorten in Vlaanderen vertegenwoordigen de zwammen een belangrijk deel van onze biodiversiteit. Bovendien vervullen ze erg belangrijke functies. Paddenstoelen vertellen ons heel wat over de toestand van natuur en milieu. De grote verscheidenheid in kleur, vorm, geur en smaak spreken tot de verbeelding van groot en klein.

Een soortenrijker gazon draagt bij tot meer biodiversiteit in je tuin

Meestal zijn paddenstoelen niet echt geliefd. Velen denken dat paddenstoelen in de eerste plaats schadelijk, en misschien wel giftig, zijn. Daarom zijn de meeste mensen paddenstoelen liever kwijt dan rijk.

Door de organisatie van dit paddenstoelenweekend wil Natuurpunt enerzijds de mensen bewust maken van de biodiversiteit in eigen tuin en anderzijds iedereen motiveren om bepaalde soorten een duwtje in de rug te geven met een paar eenvoudige tips.

Een groot deel van de paddenstoelen staat op de Rode Lijst en gaat sterk achteruit

De weidechampignon bijvoorbeeld was vroeger algemeen maar wordt nu nog zelden gezien. Zelfs algemene graslandsoorten zoals vlekplaten, mosklokjes, mycena's en weidekringzwammen worden tegenwoordig zelden in gazons waargenomen.

Paddenstoelen bestaan voor 90% uit vocht

Na een regenbui verschijnen de paddenstoelen snel, maar de meeste soorten verdwijnen ook weer vlug. De kunst is om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn om ze te kunnen zien. Paddenstoelen zijn niet alleen mooie en mysterieuze verschijningen, sommige paddenstoelen blijken een grote indicatorwaarde te hebben voor een aantal factoren van verstoring zoals luchtverontreiniging, zure neerslag, verontreiniging met zware metalen of voor het bepalen van de natuurwaarde van terreinen. In een aantal gevallen lenen paddenstoelen zich zelfs beter als bioindicator dan hogere planten.

Mooi om te zien - en nuttig om te tellen

Iedereen met een tuin kan meedoen. De werkwijze is heel eenvoudig: je gaat op zoek in je tuin en probeert de soorten op naam te brengen aan de hand van de brochure. Op de website vind je nog een paar soorten extra en tips om de soorten te herkennen. Van elke soort noteer je het aantal exemplaren, je mag ook een schatting maken als het er heel veel zijn. Welke soort op één zal komen te staan dat durven we niet te voorspellen. Dat is sterk afhankelijk van welk soort tuinen er zullen deelnemen. Vandaar dat het ook belangrijk is om extra gegevens over je tuin in te vullen.

Resultaat van de telling

Op het eind van het telweekend kan er al een voorlopige tendens worden opgemaakt. In de eerste dagen na de telling worden de verschillende waarnemingen verwerkt. De resultaten worden op dinsdag 19 oktober in een persbericht bekendgemaakt.

Meer info

Alle informatie is te vinden op de website www.natuurpunt.be/paddenstoelen: er staan foto's van vaak voorkomende paddenstoelen in tuinen, je leest er hoe je paddenstoelen kan herkennen en hoe je ze kan tellen en natuurlijk vind je er ook de link naar het telformulier.

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Natuurpunt beheert een 500-tal natuurgebieden met een oppervlakte van 17.631 ha (situatie op 31.12.2009). Op 31 december 2009 telt het ledenbestand van Natuurpunt 87.000 families.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel