Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 6 oktober 2010

MAORI IN LEIDEN
Herfstvakantie in Museum Volkenkunde: 16 oktober t/m 24 oktober Leiden

De herfstvakantie in Museum Volkenkunde staat dit jaar volledig in het teken van de Maori's, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Ter ere van de grote interactieve Maori familietentoonstelling die op 19 oktober van start gaat, is een groep Maori's te gast in het museum. Tijdens de verschillende creatieve workshops en demonstraties die zij geven, kan jong en oud hun bijzondere cultuur ervaren. Leer hoe je een Haka, zo'n stoere dreigende dans met uitgestoken tong en rollende ogen kunt doen of luister naar het live optreden van de hedendaagse Maori singer-songwriters Maisey Rika en Tama Waipara. Kom deze vakantie naar Volkenkunde en maak kennis met de Maori's.

Naast workshops en demonstraties, waarin de bezoeker onder andere kan leren hoe je Maori-patronen schildert of wat de betekenis is van de Maori-tatoeagekunst, zijn er ook twee leuke familielezingen tijdens de herfstvakantie. Op zondag 17 oktober vertelt Dr. Fanny Wonu Veys, conservator Oceanië en medesamensteller van de Maori-tentoonstelling over de dierbare band die Maori's hebben met hun kunstschatten. Deze lezing vindt plaats in het kader van de Leidse Wetenschapsdag, die deel uitmaakt van Oktober Kennismaand. Op zondag 24 oktober vertelt zij over de bijzondere relatie die de Maori's hebben met de Waka, de Maori-kano. Waarom is die Waka zo belangrijk voor hen? Wie zijn de Maori's precies en waar komen zij eigenlijk vandaan? Het verhaal gaat dat ze op de rug van een walvis naar Nieuw-Zeeland zijn gekomen. Zou dat echt waar zijn? Deze lezing is een activiteit in het kader van de Week van de Geschiedenis, waarvan het thema dit jaar 'Land en Water' is. De beide lezingen duren van 10.30 tot 11.30 uur en zijn vrij toegankelijk op vertoon van het museumentreebewijs.

KIJK OP WWW.VOLKENKUNDE.NL VOOR HET VOLLEDIGE VAKANTIEPROGRAMMA

Persbericht Museum Volkenkunde

Steenstraat 1| postbus 212 | 2300 AE | Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl

Openingstijden museum: di tm zo van 10.00-17.00 uur. Gesloten op 18 oktober; extra open op 25 oktober. Entree: 8,50 | 6,00 | Kinderen t/m 12 jr. & MK gratis. Elke woensdag is de entree tot de vaste tentoonstelling én galerijtentoonstellingen gratis. Voor de tijdelijke tentoonstellingen geldt een toeslag van ¤ 1, 00.