Ingezonden persbericht


Gé Reinders - Helden

PERSBERICHT 388 woorden (incl. titel)
Roermond, 7 oktober 2010

Reinders laat Helden herleven

Na vijf jaar groots en overweldigend optreden met blaasorkesten, is het nu weer tijd voor de speelse harmonie tussen drie muzikanten. Met het nieuwe liedjesprogramma 'Helden' brengt Gé Reinders dit theaterseizoen helden op de planken, in de breedste zin van zijn woord. Persoonlijke - én muzikale helden die zijn voorbeeld waren, maar ook zijn geboortedorp Helden. Samen met Lukas Beukers op de bassen en Pieter Klaassen op de gitaren en overige snaren wordt het een blijmoedige avond voor mensen die niet bang zijn voor vochtige ogen. De première van 'Helden' zal op 16 oktober plaatsvinden in Dok 6 (Helden-Panningen).

Helden speelt én spelen een belangrijke rol in dit nieuwe liedjesprogramma. Het enkelvoudige Helden, een dorp in Midden Limburg, is naast Reinders' geboortedorp tevens de plaats waar zijn moeder in de oorlog is opgepakt wegens verzetswerk. Reinders is op zoek gegaan naar de verzwegen geschiedenis van zijn moeder: een lange en intensieve speurtocht naar hoe de wereldgeschiedenis de huiskamer binnendringt. Dit heeft, hoe contrasterend ook, prachtige vruchten afgeworpen in de vorm van aangrijpende liedjes en het meeslepende boek 'Het Zakdoekje'. "Hij heeft bijna alles gevonden wat hij zocht, hij mag trots zijn op zijn historische speurwerk. (.) Hij heeft zich een volleerd onderzoeker getoond, en daarnaast een begenadigd schrijver.", aldus Ad van Liempt tijdens de presentatie van 'Het Zakdoekje'.

Reinders brengt in 'Helden' het thema op een bewogen maar onderhoudende manier. Hij zingt over de terugkeer van zijn moeder uit de oorlog, over hoe de pijn van je ouders jouw eigen pijn wordt, maar tevens brengt hij een lofzang op de rechtsstaat dat begint in mineur, maar eindigt in majeur. Het motto van deze voorstelling is dan ook: 'kump good' ('komt goed'). Zijn publiek wordt overmand door tegengestelde emoties: ze lachen en ze huilen, ze participeren en ze ontvangen, maar uiteindelijk lopen ze met een goed en voldaan gevoel de zaal uit. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een prachtige theateravond!

Tot slot: de allereerste recensie over 'Het zakdoekje' kwam uit de Mönchengladbacher Bürgerzeitung(!):"Ich gebe ehrlich zu, ich bin tief beeindruckt von seinem Buch. Was mich am meisten anspricht ist der Stil, so schlicht, wie er die Geschichte seiner Mutter erzählt. Die Geschichte an sich schon ungewöhnlich genug, dafür bedarf es keiner großen Worte. Gé schreibt wunderschön, er ist ein Ökonom der Worte."

www.g-reinders.nl
www.hetzakdoekje.nl