Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 11 oktober 2010

Betreft: Leidse Week van de Geschiedenis

Van 16 t/m 24 oktober vindt de Leidse Week van de Geschiedenis plaats. Museum Volkenkunde, Museum Boerhaave, Naturalis, SieboldHuis, Rijksmuseum van Oudheden, Museum De Lakenhal,Hortus botanicus Leiden, Regionaal Archief Leiden, Prokwadraat en Gilde Leiden hebben de handen ineen geslagen voor een programma voor jong en oud rondom het thema Land en Water.

Het is voor het eerst dat Leiden met een collectief programma meedoet aan de landelijke Week van de Geschiedenis. De Week van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum. Jaarlijks organiseren honderden instellingen activiteiten rond een wisselend thema. Het thema van 2010, Land en Water, is bij uitstek een onderwerp voor de stad Leiden, met haar prachtige grachten en historische binnenstad.

Dit heeft geresulteerd in een mooi programma met tentoonstellingen, lezingen, films, kinderactiviteiten, wandelingen en vaartochten. Het programma toont de geschiedenis van Leiden en de relatie met land en water. Beleef de onderwaterwereld van de Walvissen en het belang van de Waka voor de Maori's uit Nieuw Zeeland. De relatie tussen Land en Water wordt geschetst aan hand van landkaarten van George Marcgraf. Het Lanckaert tapijt toont samen met een hedendaagse animatie de stad Leiden ten tijde van het Leids Ontzet en de route van de geuzenvloot. We duiken de geschiedenis in met het bijzondere Nehalennia-altaar dat letterlijk uit de zee is gevist en de Hollandse watermannen in Japan.

Ook buiten is genoeg te doen: breng een bezoek aan de bijzondere Clusiustuin of maak een rondvaart door de grachten. Ook is er een historische vaartocht tussen Leiden en Delft en een singelpromenade langs de grens van de historische binnenstad. Tot slot zijn er prachtige wandelingen langs het Land en Water van Leiden.

Kijk voor het volledige programma op www.leidsemusea.nl