DAF Trucks Zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2010:

DAF Museumweekend in teken van militaire historie

Het jaarlijkse Museumweekend van het DAF Museum in Eindhoven staat dit jaar geheel in het teken van DAF en de Nederlandse krijgsmacht. Tijdens het weekend ­ dat plaatsvindt op zaterdag 16 een zondag 17 oktober aanstaande ­ zal een compleet overzzicht worden gegeven van de vele voertuigen die DAF in de afgelopen 75 jaar aan het Nederlandse leger leverde. En er is meer te zien tijdens het DAF Museumweekend!

Het DAF Museumweekend wordt jaarlijks gehouden en steeds staat een ander thema centraal. Dit keer is gekozen aandacht te besteden aan het feit dat het exact 75 jaar geleden is dat DAF de eerste order van het Nederlandse leger ontving. Dat was in 1935 en betrof de zogeheten 'TRADO', een ingenieuze constructie, ontwikkeld door luitenant Van der Trappen en DAF-oprichter Hub van Doorne om een normale truck met één aangedreven as te veranderen in een truck met twee aangedreven assen. Daarmee kreeg het voertuig in ruw terrein veel meer mogelijkheden. Na talrijke TRADO-ombouwsets, leverde DAF aan de Nederlandse krijgsmacht tienduizenden voertuigen, waaronder de beroemde YA328 'Dikke DAF' en de indrukwekkende YA616 takelwagen en ­ mmeer recent ­ de TROPCO trekker-oplegger-combinaties vooor het vervoer van Leopard-tanks en met treingewichten van boven de 100 ton. Bezoekers van het DAF Museumweekend kunnen ze op het nabijgelegen terrein van DAF Trucks allemaal bekijken, terwijl de voertuigen in het DAF Museum op dezelfde wijze ook in miniatuur staan opgesteld.

DAF clubs
Tijdens het DAF Museumweekend zullen diverse historische films getoond worden over de ontwikkeling van militaire voertuigen, presentaties over de 75 jaar van legervoertuigen zijn te bekijken. Op zaterdag 16 oktober vindt 's ochtends om 10.00 uur een presentatie plaats van het boek 'DAF YP408 en tijdgenoten ­ DAF Militaire voerttuigen 1959 ­ 1968' van auteur Hans Stoovelaar. Op beiide dagen presenteren verder de diverse DAF clubs zich, waaronder de DAF Oldtimer Truck Club, de DAF Club Nederland en de Stichting Bravo Compagnie, die zich toelegt op militaire voertuigen. Daarnaast biedt het DAF Museumweekend ruimte aan tal van modelbouwers die hun werk presenteren.

Het DAF Museum (Tongelresestraat 27 in Eindhoven) is zaterdag 16 en zondag 17 oktober aanstaande geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt ¤ 5, - voorr volwassenen en ¤ 2,50 voor kinderen tussen 5 tot en meet 15 jaar. Historische voertuigen pendelen tussen het DAF Museum en het terrein van DAF Trucks, dat uitsluitend toegankelijk is met een geldig toegangsbewijs voor het DAF Museum. Meer informatie: www.dafmuseum.nl.

Eindhoven, 4 oktober 2010