Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 13-10-2010

AVRO KUNSTUUR KOMT MET SPECIALE AFLEVERING MUSEUMGASTEN

Vier bekende Nederlanders bezoeken het Ruhrgebied

Margriet Brandsma, Mirko Krabbé, Marjolijn Uitzinger en Bill van Dijk bezoeken voor het programma Museumgasten vier musea in het Duitse Ruhrgebied. Dit gebied is dit jaar als 'culturele hoofdstad 2010' bekroond.

Margriet en Mirko bezoeken het Ruhrmuseum in Essen dat de geschiedenis van het Ruhrgebied weergeeft. Het museum ligt in de schacht Zollverein, vroeger één van de modernste schachten die de meeste steenkool ter wereld leverde. In 1986 werd de schacht gesloten en nu dient het oude industriële gebouw als museum, maar mét behoud van haar oude karakter.

Marjolijn en Bill bezoeken in Duisburg het museum Küppersmühle für Moderne Kunst. Tot in de jaren tachtig deed het gebouw dienst als malerij en werd het voor graanoverslag gebruikt maar sinds 1999 dient het als museum voor moderne kunst. Marjolijn en Bill staan versteld van het imposante gebouw en haar inhoud. Bijzonder indrukwekkend zijn de grote schilderijen van Anselm Kiefer, een van de meest succesvolle maar ook meest omstreden kunstenaars van het naoorlogse Duitsland. Kiefer werkt met bijzondere materialen als zonnepitten, klei, lood en stro.

In de plaats Unna bevindt zich het Zentrum für Internationale Lichtkunst, het enige lichtmuseum ter wereld. Dit goed bewaarde geheim is gehuisvest in een voormalige bierbrouwerij op ongeveer tien meter onder het huidige gemeentehuis van Unna. Omdat de kelders van de voormalige brouwerij een soort doolhof vormen, bestaat het gevaar te verdwalen en kunnen de lichtinstallaties alleen met een rondleiding worden bezocht. De onderaardse gewelven van de in 1979 gesloten Lindenbrauerei tonen wisselende tentoonstellingen en een vaste collectie lichtkunst. Margriet en Mirko laten zich verrassen door de bijzondere lichtinstallaties.

Marjolijn en Bill bekijken prijswinnende gebruiksvoorwerpen in het Red Dot Design Museum in Essen, dat zich bevindt in het ketelhuis op het voormalige industrieel terrein van de Zeche Zollverein in Essen. De naam 'Red Dot' is afgeleid van de rode ronde stickertjes die op een kunstwerk worden geplakt wanneer het is verkocht en dat is precies waar deze voorwerpen voor staan; het museum vertoont de mooiste producten die door de jaren heen bekroond zijn met hun fraaie design. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 producten te aanschouwen, uiteenlopend van keukenapparatuur tot auto's en van een pen tot een douchekop.

Museumgasten is een programma in AVRO KunstUur. Alles over AVRO KunstUur op kunst.avro.nl AVRO KunstUur, zaterdag 16 oktober 2010 om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.