Ingezonden persbericht


Persbericht

12 oktober

Workshops Design en Hergebruik door Heimatsdesign en GastGastgeber

In het weekend van 16 en 17 oktober worden in Hal 5 van Zeche Zollverein (Essen) van 11.00-18.00 uur workshops gehouden door Nederlandse en Duitse designers over design en hergebruik. GastGastgeber werkt hiervoor samen met Heimatdesign uit Dortmund en enkele Nederlandse designers als Arnout Visser en Rogier Martens. Beide ontwerpers zoeken de uitdaging op: de een in de vele vormen van het materiaal, de ander met de gebruiker en de omgeving. De deelnemers komen zowel uit Nederland als uit Duitsland.

Hergebruik en Design is ook het hoofdthema van de collectie in de GastGastgeber-STORE in Zeche Zollverein.

Aan hergebruik kleefde lange tijd het imago dat sustainability, of duurzaamheid, veel belangrijker waren dan de kwaliteit van het ontwerp. Maar inmiddels komt het hele proces van duurzaam ontwerpen en ondernemen in een veel ruimer perspectief te staan. De benadering vanuit hergebruik of duurzaamheid worden niet (meer) vanuit een excuus of vanuit een schuldgevoel gekozen, maar staan voor * aandacht voor de herkomst van grondstoffen * beheersing van ambacht bij het bewerken van die grondstoffen en * passie voor de mogelijkheden om die grondstoffen in te zetten voor actuele ontwerpopgaven. Daarmee vormen deze AANDACHT, AMBACHT en PASSIE de onontbeerlijke ingrediënten voor een duurzaam recept van ontwerpkwaliteit.

Vanuit deze aspecten vindt in het kader van de GastGastgeber-STORE op 16 oktober en 17 oktober van 11.00 tot 18.00 uur een Workshop Weekend plaats.

Nederlandse Designers, die ook vertegenwoordigd zijn in de GastGastgeber-STORE, gaan gedurende twee dagen in Hal 5 van Zeche Zollverein gezamenlijk met de workshopdeelnemers brainstormen over het concept hergebruik, materiaalgebruik beoordelen en uit gebruikte voorwerpen iets nieuws ontwikkelen.

Met een korte presentatie van de door hen gemaakte objecten laten jonge ontwerpers uit Duitsland hun visie zien op het thema hergebruik. Zo zal Arnoud Visser in zijn workshop met afvalglas gezamenlijk met de deelnemers een nieuw glasobject gaan samenstellen. Er wordt hierover gebouwd, gediscussieerd, weer gebouwd, gepresenteerd, gegeten en gedronken.

Arnout Visser, zaterdag 16 oktober

Arnout Visser werkt zowel als eigen producent als voor bekende ontwerpers als Droog Design en werkt grensoverschrijdend en multidisciplinair. Voor de workshop kan divers materiaal gebruik worden: van glas tot keramiek, plastic of metaal tot water. Kenmerkend voor zijn ideeën zijn de grenzen van de metafysische en mechanische wetten. Zijn meeste voorkeur gaat toch uit naar glas met zijn vele mogelijkheden en glas heeft een breed spectrum voor hergebruik. Een citaat van zijn website: The process in Africa is

the other way round: Here we say: "We need this and we need that", but in Africa they say; Well, we have this so what can we do?". Arnout Visser gaat samen met de deelnemers in zijn workshop uit afvalglas een nieuw glasobject ontwerpen.

www.arnoutvisser.com

Rogier Martens (BNO), zondag 17 oktober

Rogier Martens is een Designer die zowel zijn eigen ideeën uitvoert , maar ook in stedelijke context en in samenwerking met firma's projecten ontwikkeld. Rogier Martens heeft een voorliefde voor de openbare ruimte omdat deze voor iedereen toegankelijk is. Hij laat zich hierdoor niet beperken een bepaald ontwerp exclusief voor een bepaalde groep te ontwikkelen zonder dat hij probeert alle gebruikers van de openbare ruimte in ogenschouw te houden. Voor Rogier Martens is het belangrijk om zijn objecten een identiteit te geven en de interactie tussen gebruiker en omgeving te veroorzaken. Zijn thema's zijn: ontmoeting, interactie, de Invloed van mensen op het gebruik van de openbare ruimte. Een voorbeeld hiervan is zijn mobile meetingplace. In zijn werk houdt hij zich niet bezig met wat nodig is, maar wat ontbreekt en de daaruit voorvloeiende consequenties.

www.rogiermartens.nl

Katharina Pawlik, zondag 17 oktober

La basurita is een interieurserie die in de context van een afstudeerproject ontstaan is. Deze serie reduceert ons meubilair tot het wezenlijke, het oorspronkelijke. De basisbehoefte van slapen, zitten, in bed liggen etc. staan in het middelpunt van het ontwerp. Nutteloos geworden verouderd meubilair wat de moderne stadsmens bij gebrek aan vraag en behoefte aan de straat zet, wordt als basismateriaal ingezet. De focus op basisbehoefte en de in het ontwerpproces ontstane functionele dagelijkse objecten voeren het materiaal van de straat weer in het woonvertrek terug. De veelzijdige gebruiksmogelijkheden staan een flexibele hantering van het nieuwe meubel toe. Zo eindigt het Design van la basurita met het gebruik ervan.

www.entwurf1.de

Michael KonStantin Wolke, zondag 17 oktober

De Linea Lichtserie toont met behulp van oude binnenbanden van een fiets en kabelkanalen een verbinding van doos tot fitting. Hangon is een lange rij gevonden winkelwagentjes en de daarbij behorende haken. Talrijke vormen individualiseren het object. Beide werken zijn ontstaan voor het project Hansaring in samenwerking met Philipp Dreber.

Aanmelden: info@heimatdesign.de

Datum: 16 en 17 oktober van 11.00-18.00 uur

Van mei tot en met oktober vindt in het Ruhrgebied het project GastGastgeber plaats: 'Avontuurlijke Overnachtingen in NL-Design'. Hans Venhuizen is intendant van dit project in het kader van NL-RUHR. GastGastgeber maakt onderdeel uit van het officiële programma van RUHR.2010. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiele steun van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) en de Ministeries van Buitenlandse Zaken (initiatiefnemer), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (mede-initiatiefnemer) en Economische Zaken.

////////

Einde persbericht



Ingezonden persbericht