Ingezonden persbericht
Military Boekelo-Enschede

Enschede, 16 okt. 2010

Mark Todd neemt leiding over

Michael Jung was lange tijd aan de leiding van het klassement na zijn uitstekende dressuurproef van donderdagmorgen. Zijn puntenvoorsprong gaf hem een goede uitgangspositie en die wist hij de cross vast te houden. Zijn 8 strafpunten voor tijdsoverschrijding gaven Mark Todd echter de kans om hem van zijn koppositie te stoten. Todd, tweevoudig Olympisch kampioen en ook al twee maal winnaar van Military Boekelo, is een oude rot in het vak. Met zijn 54 jaren echter nog superfit. In 1979 kwam hij voor het eerst aan start in Boekelo. Na een pauze van een paar jaar is Todd helemaal weer terug. De 9-jarige schimmel Landvision heeft veel perspectief voor de toekomst en Todd was dan ook opgetogen over zijn resultaat.
Wereldkampioen Michael Jung is echter nog lang niet verslagen. Na de cross neemt hij plaats 2 en 3 in! Ook een bijzondere prestatie. De wedstrijd is zondag na het springen pas beslist, dus een winnaar is niet te voorspellen. Mark Todd kan zich geen enkele springfout veroorloven, want dan zakt hij 4 plaatsen in het klassement.

Nederlanders
De cross was pittig en maar liefst 21 combinaties trokken zich terug, vielen van hun paard of werden om andere redenen gediskwalificeerd. Drie maal werd de cross stilgelegd wegens een val. Gelukkig bleven ernstige ongevallen uit en 86 deelnemers kwamen goed over de finish.

De Nederlandse ruiters reden geen top prestaties. De beste Nederlander in het klassement is Raf Kooremans met Demeter op de 15e plaats. Dan is op de 53e plaats Jan van Beek te vinden, Alice Naber kreeg een weigering en staat 66e, Madelein Brugman is 72e en Merel Blom 81e. Andrew Hefferman en Merel Schurink zijn uit de race.

Teams
De stand om de Nations Cup tussen de teams is danig verandert. Duitsland staan nog steeds aan de leiding, maar het team van Amerika staat nu tweede en Frankrijk neemt de derde plaats in. Nederland is gezakt naar de 8e positie.
Morgen om 11 uur is de afsluitende springproef. Het beloofd een spannende strijd te worden, met zulke goede combinaties, die qua punten zo dicht bij elkaar liggen.