Deelname reis naar foodvakbeurs SIAL een uitgelezen kans
Voor Fredo Smit, eigenaar van het akkerbouwbedrijf Smit Swifterbant in
het gelijknamige Flevolandse dorp, was de voornaamste reden om twee
jaar geleden de Franse levensmiddelenbeurs SIAL te bezoeken de kans om
te netwerken. "Het is interessant om met een groep ondernemers van
gedachten te wisselen. Zo ben ik met Jan de Koning van De Koning Vlees,
die ik in de bus heb leren kennen, de beurs over geweest. Dat bracht
mij op andere ideeën." Ook heeft hij een nieuwe afnemer weten te
strikken voor zijn biologische sjalotten.
Tijdens de vorige editie in 2008 trok de SIAL bijna 5000 Nederlandse
bezoekers. In totaal waren er ruim 145.000 aanwezigen, 215.000 m2
beursvloer, 5.500 stands, 104 landen. Aantallen die bezoekers kunnen
doen duizelen. Vandaar dat Syntens, voor de vierde keer een
netwerkexcursie naar SIAL organiseert. Zondag 17 oktober vertrekt de
bus vanuit Wageningen en wordt op 18 oktober SIAL bezocht. Op 19
oktober reist het gezelschap, dat zal bestaan uit MKB-ondernemers uit
de voedingsmiddelenindustrie én de creatieve sector via Brugge weer
naar Nederland. In Brugge wordt een presentatie gegeven bij Foodpairing
(www.foodpairing.com).
Trends & Innovation Forum
Traditiegetrouw besteedt de SIAL veel aandacht aan innovatie en trends.
Een grote publiekstrekker is het Trends & Innovation Forum, welke een
overzicht biedt van nieuwe producten en de heersende trends binnen de
foodsector. Het Trends & Innovation Forum is gehuisvest in een
vernieuwd paviljoen. De zaaisjalottenteler Fredo Smit is zeer te
spreken over de beurs. "SIAL liet veel interessante specialiteiten en
nieuwtjes zien. Niet alleen op het gebied van AGF, maar ook andere
producten kwamen ruimschoots aan bod." Jan de Koning koos ervoor om mee
te gaan in de Syntens-bus naar SIAL om mensen uit het vakgebied te
ontmoeten. "Bovendien was het prettig dat de reis al verzorgd was."
Vooral de kans om te netwerken spoorde de vleesproducent aan om mee te
gaan, want 'wat er op de beurs te zien was, is al bekend; de kranten
staan er vol mee.'
Overstelpend
Het was twee jaar geleden overstelpend en alles leek geoorloofd om de
consument te behagen of de concurrent af te schudden. Veel producten
waren 'ready tot cook' en hoefden alleen nog maar even opgewarmd te
worden. Er lag ham uit de Vogezen met dennennaalden. De dennennaalden
zijn werkzaam tegen aandoeningen aan de luchtwegen, zo vertelde de
standhouder. Ook werden er de Snack Break en chocolade met vlaszaad,
rijk aan Omega 3 gepresenteerd. In een andere hal kon men Calanquet
proeven, fruitsap, kruidenthee en olijfolie in één. Ook was er
gekleurde suiker om drankjes, taartjes en andere etenswaren leuker te
maken.
Sial met eigen ogen aanschouwen
Wat SIAL 2010 deze keer te bieden heeft, kan met eigen ogen aanschouwd
worden. Samen met andere MKB-ondernemers en met Syntens, het
innovatienetwerk voor ondernemers. Voor meer informatie en aanmelden
kan men terecht op www.syntens.nl/sial. Als er vragen zijn, kan contact
worden opgenomen met adviseurs Chris Willemsen of Jan Willem Bot. Zij
zijn bereikbaar op 088 - 444 0 167.
Syntens