Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


11 oktober 2010

---

Amsterdam Marathon 2010

8 oktober 2010
Op zondag 17 oktober vindt de 35ste Amsterdam Marathon plaats. Naast de 42,2 km voor de allersterksten zijn er de halve marathon, een 8 kilometer loop en hardloopwedstrijden van 1 kilometer voor kids.

Het parcours loopt door Stadsdeel Zuid en is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. De meeste renners starten en finishen in het Olympisch Stadion. Om het evenement veilig te laten verlopen wordt het parcours afgesloten voor verkeer. Bewoners die in de omgeving van het parcours wonen, hebben een brief ontvangen met meer informatie over de verkeersmaatregelen in hun buurt.

Zondagmorgen vroeg worden hekken geplaatst langs de straten waar wordt hardgelopen.
Wilt u uw auto daarom zaterdag vóór 23.00 uur op een andere plek parkeren? Achter de hekken geldt namelijk een parkeer- en stopverbod. Verkeerd geparkeerde auto's worden geverbaliseerd en mogelijk weggesleept. Het verbod geldt van zaterdag 16 oktober 23.00 uur tot het moment dat de hekken zijn weggehaald.

Doorgaand verkeer

In de straten van het parcours heeft het verkeer tot 45 minuten voordat de eerste deelnemer er aankomt vrije doorgang. De straat wordt ongeveer 30 minuten na het passeren van de laatste deelnemer weer vrijgegeven voor het verkeer. Dat wil niet zeggen dat u er direct weer kunt parkeren. Dat mag pas als de hekken zijn weggehaald, hetgeen ongeveer twee uur kan duren. De passeertijden van de lopers vindt u hier. In deze schema's kunt u zien wanneer de eerste en laatste deelnemers uw straat passeren.

Parcours

De volgende straten in Stadsdeel Zuid maken deel uit van het parcours: Stadionplein, Stadionweg, Marathonweg, Apollolaan, Muzenplein, Churchilllaan, Rijnstaat, President Kennedylaan, de Mirandalaan, Zuidelijke Wandelweg, Amsteldijk, Stadhouderskade, Vondelpark, Hobbemakade en Amstelveenseweg.

Oversteekplaatsen op het parcours

Het parcours oversteken met de auto is niet mogelijk. Er zijn enkele oversteekplaatsen voor voetgangers, onder andere op de Stadhouderskade ter hoogte van de Jan Luijkenstraat. Evenementen- en verkeersregelaars geven aanwijzingen om de veiligheid van u én van de lopers te garanderen.

Olympisch Kwartier, IJsbaanpad- en Jachthavenwegbuurt

Deze buurten worden grotendeels afgesloten voor verkeer. De bewoners van het Olympisch Kwartier en de woonbootbewoners van het IJsbaanpad en de Jachthavenweg krijgen van de organisatie van de marathon een brief met aanvullende informatie en een ontheffing. Daarmee kunnen zij gewoon hun woning c.q. woonboot bereiken.

Amsterdam blijft toegankelijk

Via de volgende wegen kunt u de stad in en uit: Nieuwe Hemweg-Spaarndammerdijk, Transformatorweg, Haarlemmerweg, Bos en Lommerweg, Jan van Galenstraat, Cornelis Lelylaan-Overtoom, Aalsmeerweg-Haarlemmermeerstraat, Nieuwe Utrechtsebrug (de stad uit), Piet Hein-tunnel, IJdoornlaan, IJ-tunnel, Eerste Constantijn Huygensstraat en de Van Baerlestraat (het Concertgebouw blijft bereikbaar). Op en rond het parcours van de marathon rijden geen trams en bussen. Deze worden omgeleid.

U bent welkom

De 35e Amsterdam Marathon heeft een geweldig programma met topatleten uit de hele wereld. U bent van harte welkom.

* 09.45 uur: start marathon in het Olympisch Stadion.
* 10.25 uur: start Menzis 8 km, Amstelveenseweg (bij Stadionplein).
* 13.30 uur: start Mizuno Halve Marathon, Stadionweg (bij Stadionplein).

De finish is in het Olympisch Stadion voor de eretribune. De eerste lopers van de gehele marathon verwachten we rond 11.45 uur, de laatste rond 17.00 uur.

Meer weten?

Als u nog vragen hebt, kijk dan voor meer informatie over:
* o.a. het parcours: op de website van het evenement www.amsterdammarathon.nl

* de bereikbaarheid en het openbaar vervoer: op www.bereikbaar.amsterdam.nl

* de Gemeente Amsterdam: op www.amsterdam.nl/marathon

Als u nog vragen hebt, kunt u bellen met:

* Amsterdam Marathon: 020 663 0781 of info@amsterdammarathon.nl
* Stadstoezicht (voor weggesleepte auto's): 020 251 2222
* GVB (voor omleidingen tram, bus): 0900 8011 (dagelijks van 8.00 - 23.00 uur)

* Publieksvoorlichting Gemeente Amsterdam: 14 020 (werkdagen van 8.00
- 18.00 uur)

Op zondag 17 oktober van 9.00 tot 17.00 uur kunt u met algemene vragen over de marathon bellen met het Olympisch Stadion (020 671 1115).


---