Rijksuniversiteit Groningen

Nederlands

Spannende zondag bij de RUG

Oktober Kennismaand: Open Dag Zernike-complex

Datum: 11 oktober 2010

Je verbazen over botsende atomen of rondneuzen in de laboratoria waarin wetenschappers een camera bouwen voor een kunstmaan. Je afvragen of muziek echt rustgevend kan zijn. En natuurlijk: leuke proefjes doen. Het kan allemaal zondag 17 oktober van 12.00 tot 17.00 uur bij het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI), het laboratorium voor ruimte-onderzoek (SRON) en bij Science-LinX van de Rijksuniversiteit Groningen. De Open Dag is een van de activiteiten in het kader van Oktober Kennismaand.

KVI

In het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Op de Open Dag maak je een trip naar de wondere wereld van de elementaire deeltjes. Je ziet in het KVI de modernste technologie die wordt gebruikt voor elementair onderzoek naar sterrenkundige verschijnselen, maar die ook - veel dichterbij - in medische technologie en in de lucht- en ruimtevaart kan worden toegepast. Bezoekers van de Open Dag kunnen rondsnuffelen in een groot deel van het gebouw of lezingen en demonstraties bijwonen. Voor kinderen zijn er natuurlijk weer puzzel- en soldeeractiviteiten.

Waterraketten

Bij het laboratorium voor ruimteonderzoek (SRON) kom je alles te weten over het verre Heelal en haar geheimen. Er zijn rondleidingen en korte lezingen. Kinderen kunnen hun eigen waterraket lanceren!

Proefjes

In de hal van de Bernoulliborg staan verschillende experimenten klaar. Leef je uit bij de digitale lachspiegel en speel een potje Mindball: voetballen met je hersenen. Muzikanten van het Noord Nederlands orkest gaan onderzoeken of muziek echt rustgevend is. Buiten kun je een potje "verrekijker" voetbal spelen en binnen wachten veel scheikundige proefjes.

Bezoekers worden aangeraden met het openbaar vervoer of fiets te komen. Een pendelbusje zorgt voor gratis vervoer tussen Zernike Transferium (bushalte "Zernike" - lijn 11), het KVI en de andere deelnemende instituten op het Zerniketerrein.