Gemeente Leudal


Nieuws

Wereld Armoededag op zondag 17 oktober 2010

De bestrijding van armoede in de wereld is één van de 8 Millenniumdoelen. Als Millenniumgemeente willen wij hiervoor dan ook extra aandacht besteden. Op 17 oktober 2010 zal dan ook de Millenniumvlag worden gehesen.

8 Millenniumdoelen

In september 2000 hebben de wereldleiders van de VN met elkaar afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieubestrijding, uitbannen van HIV/Aids. Hiertoe zijn 8 Millenniumdoelen opgesteld. Deze doelen moeten in 2015 gehaald zijn.
De doelen zijn:

1. Extreme armoede en honger moet zijn uitgebannen.
2. Alle jongens en meisjes gaan naar school.
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten.
4. Kindersterfte is sterk afgenomen.

5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap.
6. De verspreiding van ziektes als aids en malaria is gestopt.
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu.
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

Met de aansluiting tot de Millenniumgemeenten heeft de gemeente Leudal zich uitgesproken om actief mee te werken aan het nastreven van deze 8 doelen.

17 oktober 2010 staat in het teken van armoede op de wereld en moet er geconstateerd worden dat er de afgelopen jaren weinig vooruitgang is geboekt in het verbeteren van de levensstandaard van de armste mensen. Om de doelen te bereiken zal er de komende 5 jaar dus nog veel moeten gebeuren. Het ministerie van ontwikkelingssamenwerking is voorstander van publiek - private samenwerking in ontwikkelingsprojecten. Met kapitaal, netwerken en expertise kan veel worden bereikt. Naar verwachting zal de doelstelling de armoede uit de wereld te helpen niet in 2015 worden gehaald. Deze zal wel voor de helft zijn afgenomen.

Als gemeente Leudal willen wij aan de armoedebestrijding een steentje bijdragen en willen dan ook particuliere initiatieven gericht op de 8 Millenniumdoelen van harte ondersteunen.

Naast het gemeentelijk minimabeleid ondersteunt de gemeente ook projecten in de ontwikkelingslanden die door burgers uit onze gemeente worden opgezet. In het verleden hebben diverse projecten van de gemeente financiële steun ontvangen. Denk hierbij o.a. het project Ride2Play waarvoor enkele inwoners een fietstocht naar Milaan hebben gemaakt om hiermee geld in te zamelen voor de kindsoldaten in Liberia. Een ander voorbeeld is het project van stichting Care Nyanza in Kenia waarvoor een inwoner uit Roggel actief is met betrekking tot het bouwen van scholen, ziekenhuizen etc. in Kenia. Als derde wordt hierbij het project van Talent voor Governance genoemd waarbij aandacht is voor gelijke kans op onderwijs en werk voor studenten in ontwikkelingslanden. De gemeente ondersteunde ook enkele projecten van de Gilde Opleidingen.
Er is momenteel een verzoek om subsidie voor een armoedeproject in Zuid Afrika in behandeling genomen. Aldaar wonen mensen in krotten en leven van afval uit de vuilnishoop. Een inwoner uit onze gemeente zet zich in om aan deze armoede in Zuid Afrika iets te doen en voldoet hiermee aan de door de wereldleiders gestelde Millenniumdoelen.

Indien u op enige wijze bijdraagt aan projecten die gericht zijn op het nastreven van de 8 Millenniumdoelen kunt u hiervoor een subsidieaanvraag bij de gemeente indienen. Het subsidieverzoek dient voorzien te zijn van een goede projectbeschrijving en de werkzaamheden die u hierbij verricht.

Wat willen wij in de toekomst nog meer gaan doen?
1. Uitbreiden van kleinschalige subsidies ten behoeve van projecten in arme landen.

2. Duurzaam bouwen in alle toekomstige gemeentelijke projecten. Denk hierbij aan waterterugwinning, hergebruik van materialen (cradle tot cradle), warmtewinning, energiezuinige lampen.
3. Bijdrage aan hulporganisatie in kosten vaccinaties ter bestrijding van ziekten als Aids en kindersterfte.

4. Bijdrage aan collectes die de 8 werelddoelen nastreven
5. Collecteren van bestuurders ten behoeve van collectes betrekking hebbende op de 8 werelddoelen.

6. Naar bevolking uitstralen, wat de gemeente doet en hiermee bevorderen, dat burgers dit overnemen.