Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 augustus 2010

Annejet van der Zijl spreekt in Verzetsmuseum Amsterdam over Bernhard. Een verborgen geschiedenis

Op zondag 17 oktober om 14.00 uur verzorgt Annejet van der Zijl in het Verzetsmuseum Amsterdam in het kader van de Week van de Geschiedenis een lezing naar aanleiding van haar recent verschenen boek Bernhard, een verborgen geschiedenis, een nauwgezette historische reconstructie van het eerste deel van het leven van Prins Bernhard.

Bernhard, een verborgen geschiedenis is een inmiddels veel geprezen boek waarin Annejet van der Zijl een rijk geschakeerd beeld schetst van een man die zijn eigen geschiedenis liet herschrijven als dat voor zijn imago beter uitkwam. Een man ook die uiteindelijk veel minder de regie blijkt te hebben gehad over zijn eigen leven dan een ieder van hem verwachtte.

Prins Bernhard - die zich in en na de oorlog ontpopte als groot pleitbezorger van de belangen van het voormalige verzet - was tot zijn dood in 2004 beschermheer van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Annejet van der Zijl kreeg in 2002 nationale bekendheid met het boek Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt (1911-1995). In 2004 volgde Sonny Boy, een meeslepend liefdesverhaal gebaseerd op ware feiten over de liefde tussen de Surinamer Waldemar Nods en de oer-Hollandse Rika van der Laan, die tijdens de oorlog joodse onderduikers in huis opnamen, daarvoor in een concentratiekamp terechtkwamen en kort voor het einde van de oorlog omkwamen. In 2010 promoveerde Annejet van der Zijl op een historische reconstructie van het eerste en tot dusverre meest onderbelichte deel van het leven van Prins Bernhard: Bernhard, een verborgen geschiedenis, in maart 2010 verschenen bij Uitgeverij Querido.

Datum: zondag 17 oktober
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam
Entree: 10,- euro p/p; korting met museumkaart of vriendenpas van het Verzetsmuseum. Reserveren: zeer aanbevolen via info@verzetsmuseum.org of telefoon 020 620 25 35 Na afloop van de lezing zal Annejet van der Zijl beschikbaar zijn om haar nieuwste boek, te koop bij de balie van het Verzetsmuseum, te signeren.


---

Verzetsmuseum Amsterdam

Lezing Annejet van der Zijl over Bernhard, een verborgen geschiedenis

Zondag 17 oktober, 14.00 uur

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur