Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 16 september 2010

David Bade wint Sikkensprijs 2010

De Sikkensprijs wordt dit jaar toegekend aan beeldend kunstenaar David Bade. Ter ere van het 50-jarige jubileum wordt op 17 oktober in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de prestigieuze prijs aan Bade uitgereikt. Daarnaast houdt architectuurtheoreticus, landschapsarchitect en ontwerper Charles Jencks de Piet Mondriaanlezing.

Sikkensprijs 2010: David Bade
David Bade's werk bestaat uit autonome sculpturen en tekeningen die impulsief en associatief uit afval- of bouwmaterialen ontstaan en wordt beschouwd als grillig, humoristisch en kleurrijk. Naast zijn kunstenaarschap is Bade medeoprichter van het Instituto Buena Bista, een platform voor hedendaagse kunst op zijn geboorte-eiland Curaçao waar talentvolle jongeren worden voorbereid op een creatieve vervolgopleiding. Het instituut houdt zich tevens bezig met sociaal-culturele projecten op straat en in wijken. Als onderdeel van de prijsuitreiking krijgt Bade de opdracht een kunstwerk in de openbare ruimte te maken, die door Sikkens Foundation financieel wordt ondersteund.

Piet Mondriaanlezing
Charles Jencks houdt de Piet Mondriaanlezing 2010. Deze lezing levert een bijdrage aan het debat over de culturele betekenis van kleur. Jencks' boeken over modernisme en postmodernisme behoren tot de standaardwerken binnen de architectuurtheorie. Daarnaast is Jencks een landschapsarchitect die een prominente plaats verworven heeft binnen de Engelse landschapsarchitectuur. Ook is hij medeoprichter van de Maggie's Centres, een reeks verzorgingstehuizen vernoemd naar zijn in 1995 overleden vrouw Maggie Keswick. De centra zijn ontworpen door wereldberoemde architecten, waaronder Frank Gehry.

Sikkens Foundation
De Sikkensprijs wordt onregelmatig toegekend door de Sikkens Foundation, een onafhankelijke culturele stichting met als doel het stimuleren van die sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de samenleving waarbij kleur een specifieke rol speelt. De eerste Sikkensprijs werd 50 jaar geleden uitgereikt aan Gerrit Rietveld. Daarna volgden onder meer uitreikingen aan Le Corbusier, Donald Judd en de HEMA, die allen op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk verrichtten. Ter viering van het 50-jarige jubileum heeft de Sikkens Foundation Menno Otten opdracht geven tot het maken van een korte film over haar historie, die tijdens het evenement in première gaat. Ook ondersteunt de stichting de kunstmanifestatie Colour in Time, waarbij de Amsterdamse binnenstad van 11 tot 17 oktober in het teken van kleur staat.

Praktische informatie
50 Jaar Sikkens Foundation / Sikkensprijs 2010: David Bade / Piet Mondriaanlezing: Charles Jencks Datum: 17 oktober 2010 van 15.00 ­ 17.00
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam