Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Alkmaar, 22 september 2010

Sterk damesveld Amsterdam Marathon

- Nederlandse EK-deelnemers lopen in Amsterdam -

Oud-winnares van de Amsterdam Marathon Rose Cheruiyot staat weer aan de start van de Amsterdam Marathon. De Keniaanse neemt het onder meer op tegen haar landgenote Alice Timbilil en de Ethiopische Robe Guta. Van de nationale top zijn Patrick Stitzinger, Ronald Schröer, Miranda Boonstra en Inge de Jong vastgelegd door organisator Le Champion. Eerder al liet de organisatie weten dat de winnaar en de nummer twee van 2008, respectievelijk Paul Kirui en Chala Dechase, weer aan de start staan. De Amsterdam Marathon wordt gehouden op zondag 17 oktober. Start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion.

In 2006 won Rose Cheruiyot de Amsterdam Marathon in 2.28.25. Inmiddels staat haar persoonlijk record op 2.25.48, gelopen in Dubai in 2008. Zij is een geduchte tegenstandster voor Robe Guta die een beste tijd van 2.24.35 op de marathon heeft staan. Daarmee is ze op papier de snelste deelneemster in Amsterdam. Begin dit jaar werd de Ethiopische nog 2e tijdens de marathon van Tokio. Alice Timbilil heeft een persoonlijk record staan van 2.26.45, gelopen tijdens de marathon van Parijs twee jaar geleden. Deze drie atletes kunnen elkaar op het snelle parcours van Amsterdam opjagen naar misschien wel de snelste tijd in jaren. Bij de Nederlandse dames kiest Miranda Boonstra, na vele seizoenen van kortere afstanden, voor een avontuur op de marathon. In een ver verleden, in 2001, liep Boonstra al eens eenmalig deze afstand (2.49.28). Dat was naar eigen zeggen geen succes, vanwege de weinige kilometers die ze destijds per week maakte. Boonstra trainde voor deze editie van de Amsterdam Marathon op hoogte in het Amerikaanse Boulder. Momenteel verblijft ze in de bergen van Seattle. De atlete wil zich uiteindelijk gaan toeleggen op de marathon, maar kan de baanatletiek nog geen vaarwel zeggen. Inge de Jong is bezig aan een zeer goed seizoen. Ze verbeterde dit jaar haar persoonlijk record op de 10 km, de halve én de hele marathon (2.40.55). Tijdens de Dam tot Damloop van afgelopen zondag liep ze de 10 EM in 57.21, wat een verbetering van ruim twee minuten van haar oude tijd betekende.

Mannen
Bij de Nederlandse mannen debuteerde Patrick Stitzinger vorig jaar tijdens de Amsterdam Marathon op de klassieke afstand. Zijn tijd van 2.15.01 was goed voor een bronzen medaille tijdens het Nederlands Kampioenschap Marathon dat in de hoofdstad werd gehouden. Bovendien verzekerde hij zich van een plek in het marathonteam voor de Europese Kampioenschappen in Barcelona, afgelopen zomer. Bij dat EK veroverde hij een vierde plaats met het team. Inmiddels heeft Stitzinger twee marathons op zijn naam staan. Zijn vorm richting het najaar is groeiende. Tijdens de Dam tot Damloop liep hij een persoonlijk record van 48.08 op de 10 Engelse Mijl. Stitzinger kijkt daarom reikhalzend uit naar Amsterdam. De groep van 2.11/2.12 waarin hij straks loopt, is vrij groot en dat geeft hoop op een snelle tijd. Ronald Schröer heeft al diverse marathons op zijn naam staan. Zijn persoonlijk record van 2.16.27 liep hij in april van dit jaar. Schröer maakte eveneens deel uit van het team in Barcelona. Hij kreeg er last van zijn maag, maar wist wel te finishen. Afgelopen weekend liet hij zien volledig hersteld te zijn door zijn persoonlijk record op de 10 Engelse Mijl tijdens de Dam tot Damloop met ruim een minuut te verbeteren naar 49.10.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht