Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Galerie Smarius/Steven Sterk, 4 oktober 2010, Gorredijk

Jantien Jongsma: Drawing History

Zondag 17 oktober 2010 om 15.00 uur opent bij Galerie Smarius/Steven Sterk in Gorredijk (FR) de solo-expositie 'Drawing History' van Jantien Jongsma (1965, Harlingen).

'Het fraaie is dat je in de tekeningen van Jongsma de ontstaansgeschiedenis kunt volgen. Over het leven, over de geest, over weemoed en verlangen. De tekening is in zijn betekenis een bekentenis', zo licht Arno Kramer (beeldend kunstenaar, dichter, curator en recensent,) het werk van Jongsma toe.

Jantien Jongsma: 'Ik heb een grote voorliefde voor het volkse, het boerse , het ongekunstelde, het alledaagse. Elementen uit folkloristisch handwerk, middeleeuwse schilderkunst en historische klederdracht plaats ik in huidige setting. Overweldigd door een tijdloos gevoel. Een vanzelfsprekende beeldtaal met decoratieve elementen die een rond, compleet verhaal vertellen.'

Haar werkwijze blijkt onder andere uit 'De Slag in Harlingen' (2010) dat het Fries Museum te Leeuwarden voor haar collectie na haar presentatie door Galerie Smarius/Steven Sterk op Art Amsterdam 2010 aankocht. De titel is een variatie op de 'Slag bij Heiligerlee' (1568). Jongsma vergroot en verweeft de geschiedenis in haar ouderlijk huis (in de slaapkamer tekent ze haar geboorte en in de huiskamer haar ouders die ruzie maken) met de geschiedenis van haar geboorteplaats. Door veel te lezen en beeldmateriaal te bestuderen maakt ze een compositie. Vanuit een vogelperspectief - als ware boven het tafereel vliegend - beeldt ze een groot tafereel met een ongekende dynamiek en oog voor detail uit. 'Jongsma weet het beste van zowel het tekenen als schilderen in zich te verenigen', zo recenseerde Susan van den Berg haar werk. Na de Amsterdamse Academie voor beeldende vorming doorliep Jongsma de Gerrit Rietveld Academie, richting schilderen en grafiek. Aansluitend nam ze drie keer deel aan de expositie voor genomineerde voor de Koninklijke Subsidie op de Paleis aan de Dam. In 2009 presenteerde Galerie Smarius voor de eerste keer haar werk op de prestigieuze kunstbeurs Art Amsterdam. De solo-exposities van Jantien Jongsma is tot en met zondag 21 november 2010 bij Galerie Smarius/Steven Sterk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk te zien.

N O O T V O O R D E R E D A C T I E

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Smarius, galeriehouder: 06-10595904

Galerie Smarius/Steven Sterk (2005)

Hellingbaas 1 8401 JH Gorredijk
T 0561-499566, M 06-10595904

E info@galeriesmarius.nl, www.galeriesmarius.nl

Deelname Kunstkoopregeling

Lid Nederlandse Galerie Associatie

Deelname Art Amsterdam sinds 2007