Ingezonden persbericht


persbericht

Films, videoperformances en video-installaties van Hester Scheurwater in het Stedelijk Museum Zwolle

hesterscheurwaterdotcom

17 oktober 2010 t/m 9 januari 2011

Haar directe beeldtaal en ingrijpende thematiek bezorgden de Rotterdamse videokunstenaar Hester Scheurwater (1971) het afgelopen jaar veel media-aandacht. Nadat haar werk werd beschreven in het NRC Handelsblad, was ze onder meer te gast bij Paul de Leeuw op Nederland 3 en werd geïnterviewd door Volkskrant Magazine. De expliciete beelden in haar werk schokken en roepen discussie op over de vermeende seksualisering van de samenleving. Tegelijkertijd vindt zij met haar werken ook aansluiting bij internationale feministische kunst. Scheurwaters video's maakten deel uit van feministische programma's en tentoonstellingen in onder meer het Brooklyn Museum en het Blanton Museum of Art in de Verenigde Staten. Nu in het Stedelijk Museum Zwolle een overzicht van Hester Scheurwaters videowerken is te zien, wordt zichtbaar hoe uitgekiend zij werkt op het snijvlak van feministische tradities en seksistische mediabeelden.

De films van Hester Scheurwater zijn over heel de wereld en samen met de grootste namen als Valie Export, Marina Abramovic, Carolee Schneeman en John Cage van Barcelona, New York, Bilbao, Chicago, Wenen, Berlijn, Minneapolis tot in Texas in allerlei musea en op veel festivals te zien geweest. Naast haar films worden in het Stedelijk Museum Zwolle ook video-installaties en videoperformances getoond in het oude Drostenhuis, waar de historische collectie van het museum tentoongesteld is.

Op de opening wordt voor het eerst een nieuwe grote projector in gebruik genomen, die filmvertoning op de gevel van het museum van vijf bij vier meter mogelijk maakt, zodat de Melkmarkt in Zwolle als nieuwe museale ruimte gaat fungeren. Deze video-installatie was eerder te zien op de ramen van Centre Cultura Contemporain Barcelona en het prachtige oude Stadhuis van Bilbao.

Hester Scheurwater positioneert de camera en daarmee de bezoeker ten opzichte van de scène als een voyeur van een gewelddadige en steriele wereld. In veel van haar films zien we een vrouw, die overigens meer op een groteske pop lijkt, wiens ruimte voortdurend wordt aangetast door de camera. Vaak is de vrouw alleen en is haar gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt door haar haren terwijl haar lichaam wordt getoond. Er lijkt altijd iets wreeds te hebben plaatsgevonden op het moment dat je als kijker toegelaten wordt. De vrouwen zijn stemloos, identiteitsloos, naakt op het seksuele kostuum (zwarte lingerie, hoge hakken en zware vegen make-up) na, niet veilig voor onze constante onderzoekende blik. Dit is een krachtig en macaber onderzoek naar het niet verbonden zijn, naar de geïsoleerde positie en naar de vrouw als object.

"Mijn werk" zegt Hester "gaat over het spanningsveld tussen wat zich in mijn hoofd afspeelt en hoe ik me naar buiten toe gedraag, het grensgebied tussen privé en publiek. Dit doe ik door mijn eigen lichaam te gebruiken en fantasie zelfbeelden te tonen. Deze beelden refereren vaak aan de door de media (reclame, film, clips, songteksten, porno) gepresenteerde 'seksuele' afbeelding van de vrouw".

Hester Scheurwater's werk wordt getoond naast of versus de werken van Gesina ter Borch, een kunstenares uit de 17de eeuw. Wat positie als kunstenares en werk betreft, kun je geen grotere tegenstelling bedenken. Toch speelt in beide tentoonstelling de man een belangrijke rol: bij Hester Scheurwater is hij nog aanwezig in het huidige vrouwbeeld. Bij Gesina bepaalden mannen in hoge mate haar werk en maatschappelijke positie.

Deze twee tentoonstellingen, Het leven getekend. De gouden Eeuw van Gesina ter Borch en hersterscheurwaterdotcom, worden geopend door Raymond van den Boogaard, chef kunst NRC Handelsblad op 16 oktober om 19.30. Aansluitend wordt de projector die een video-installatie van Hester Scheurwater op de gevel zal tonen in gebruik genomen door wethouder voor Cultuur Zwolle Nelleke Vedelaar.

Tentoonstelling: hesterscheurwaterdotcom
Periode:
17 oktober 2010 t/m 9 januari 2011
Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle