Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 15 oktober 2010

Door het oog van de naald
Hoe lef en geluk Jules Schelvis redden

Na een kort verblijf in Kamp Westerbork werd Jules Schelvis in juni 1943 met zijn vrouw Rachel op transport gesteld naar Sobibor. Hij behoort tot de weinigen die het hebben overleefd en kunnen navertellen. Zondag 17 oktober om 14.00 uur vertelt hij erover tijdens de ooggetuigenlezing in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Jules Schelvis ziet op 7 januari 1921 het levenslicht. In Amsterdam groeit hij op in een Joods gezin dat zich nauwelijks bezighoudt met het Jodendom. Voor de Duitse bezetter blijkt dat niet relevant, als Schelvis in 1943 op 21-jarige leeftijd wordt opgepakt tijdens een razzia. Na een kort verblijf van zes dagen in Kamp Westerbork, wordt hij met zijn vrouw Rachel en een groot deel van haar familie gedeporteerd naar Sobibor.

'We zagen een paar barakken met gordijntjes voor ramen', herinnert Schelvis zijn aankomst. 'Wat een vriendelijk kamp, dachten we. Dit houden we wel uit.' Al gauw blijken de onderkomens van de SS'ers te zijn. Voor de arriverende joden zijn barakken niet nodig. Vrijwel iedereen die immers aankwam in Sobibor, werd op de dag van aankomst vergast en verbrand.

Een wonder zorgt ervoor dat Schelvis zich aan dit noodlot kan onttrekken. Direct na aankomst worden van alle gedeporteerden 80 mannen geselecteerd in een aparte rij. Zonder te weten waarom, voelt Schelvis dat het van wezenlijk belang is tot deze groep te behoren. Met opgestoken hand wendt hij zich tot een SS'er. In zijn beste Duits vraagt de Amsterdammer toestemming zich bij de 80 te voegen. De Duitser stemt in en Schelvis is 81.

Hij kruipt door het oog van de naald. Weliswaar zijn de twee jaren die volgen als dwangarbeider in zeven naziconcentratiekampen een martelgang, maar Jules Schelvis weet te overleven. In tegenstelling tot zijn vrouw en schoonfamilie, die op de dag van aankomst rechtstreeks naar de gaskamers werden gedwongen. Ook een groot deel van zijn eigen familie wordt in vernietigingskampen elders omgebracht. Van het totaal van 34.313 Nederlandse Joden dat in Sobibor aankwam, blijkt Jules Schelvis tot het onwaarschijnlijk kleine aantal van 18 te behoren, dat terugkeerde.



Ingezonden persbericht