Royal Haskoning


16-10-2010
Bereken uw CO2-voetafdruk met innovatieve webapplicatie van Royal Haskoning
Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft een webapplicatie op de markt gebracht waarmee bedrijven inzicht krijgen in de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Met de Carbon Tool kunnen ze niet alleen geld besparen, maar maken ze tevens een grotere kans op nieuwe projecten. Steeds meer partijen nemen de CO2 -voetafdruk immers als maatstaf bij het verlenen van opdrachten.
De Carbon Tool van Royal Haskoning is een op maat gemaakt instrument dat zich onder meer richt op de CO2 -uitstoot van gebouwen, materialen, energiegebruik en transportmiddelen. Een persoonlijke, beveiligde webapplicatie zorgt ervoor dat de gegevens overal zichtbaar en benaderbaar zijn. Door de koppeling van de tool aan Ecoinvent, een unieke database voor CO2 -gegevens en andere milieudata, is het bovendien mogelijk om de CO2 -uitstoot te bepalen voor de meest ingewikkelde productieketens.

Het inzichtelijk maken van de CO2 -uitstoot is de eerste stap voor effectief carbon management. Zo kan een bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om energie te besparen, technologische processen efficiënter te maken of duurzame energiebronnen te gebruiken.

Royal Haskoning heeft alle expertise in huis om uitgebreid te kunnen adviseren over een geschikte carbon management strategie. De aanpak moet uiteraard in lijn zijn met wet- en regelgeving op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan het Europese emissiehandelssysteem waardoor bedrijven op termijn steeds minder rechten krijgen om CO2 uit te stoten. Of de meerjarenafspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven op het gebied van energiebesparing (MJA). Verder nemen steeds meer bedrijven het initiatief om producten en de totstandkoming ervan zo duurzaam mogelijk te maken.

Tevens stimuleren ze leveranciers om duurzame producten te leveren en een duurzame bedrijfsvoering te voeren. Daarom heeft ProRail de CO2 -prestatieladder ontwikkeld. Hiermee wil ProRail bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen uitdagen en stimuleren hun eigen CO2 -uitstoot in kaart te brengen en te verminderen. In de praktijk komt het erop neer dat hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe groter de kans op gunning is. ProRail staat hierin overigens niet alleen. Verschillende andere partijen, waaronder Rijkswaterstaat, de Rijksgebouwendienst en Schiphol, gaan eveneens met een CO2 -prestatieladder werken. Ook lagere overheden zullen in het kader van het duurzaam inkoopbeleid rekening gaan houden met de CO2 -uitstoot van bedrijven.

Het is essentieel dat bedrijven tijdig inspelen op deze en andere ontwikkelingen op milieugebied. Royal Haskoning is goed op de hoogte van de laatste trends en ondersteunt bedrijven bij het maken van de juiste keuzes.

Zie Carbon Management Desk