Gemeente Halderberge


Koerswijziging brede school Hoeven

Nieuwe brede school beter af bij sporthal Parrestee

Tijdens het traject om te komen tot een nieuwe brede school in Hoeven hebben nieuwe inzichten geleid tot een koerswijziging. Uit recent onderzoek blijkt dat het aantrekkelijker is om de nieuwe brede school bij sporthal de Parrestee te bouwen. Op de locatie Reuzelaarterrein kunnen in plaats van een school woningen worden gebouwd. Er hoeft dan ook geen tijdelijke huisvesting voor de school te worden geregeld. De leerlingen van de nieuwe brede school hebben profijt van een sporthal en sportvelden in de directe nabijheid van de school.

De centrumontwikkeling Hoeven waar de nieuwe brede school deel van uitmaakt bestaat verder uit de bouw van dorpshuis (MFA), sportvelden en accommodaties en bij de nieuwe brede school ook de onderdelen kinderopvang, peuterspeelzaal, consultatiebureau en bibliotheek.

Combinatie meerwaarde?
In juli van dit jaar werd bekend gemaakt waar de nieuwe sportaccommodaties op termijn terecht komen. Op dat moment werd eveneens bekend dat een kort onderzoek gewenst was naar de meerwaarde van een combinatie van sportcomplex - sporthal - brede school - MFA. Die meerwaarde kan tot uiting komen in voordelen bij gebruik van ruimte, maar ook bij de bouw en exploitatie. En niet te vergeten: alle voorzieningen die van belang zijn bij de ontwikkeling van het kind komen bij elkaar. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend.

Resultaten onderzoek
De conclusie van het onderzoek is dat een combinatie van sport en educatie en tal van andere functies voordelen oplevert, zowel ruimtelijk als financieel. Het vervangen van de sporthal was van te voren niet aan de orde. Nu blijkt dat het ontwerpen en bouwen van een nieuwe sporthal, brede school en MFA voordelen biedt. Een en ander moet nog nader tot uiting komen in een studie naar het behalen van financiële voordelen door het ontwerp, de bouw en de exploitatie anders aan te besteden. Dit onderzoek moet voor het einde van het jaar klaar zijn. In de loop van 2013 is de school klaar, ongeveer een half jaar later dan aanvankelijk gepland.

Voorstel aan raad
Dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad komt op 25 november in de commissie aan de orde. De raad neemt hierover uiteindelijk een besluit in zijn vergadering van 9 december.