Gemeente Halderberge


Regels huisvesting arbeidsmigranten vastgesteld

Overlast beperken

De gemeente heeft regels opgesteld voor huisvesting van het toenemend aantal arbeidsmigranten in alle kernen van de bebouwde omgeving van Halderberge. In het buitengebied gelden er andere regels. De regels moeten overlastsituaties beperken en voorkomen dat illegale huisvesting plaatsvindt. Verder moet het bijdragen tot een betere leefomgeving en kwaliteit van wonen.

De groeiende groep arbeidsmigranten is een landelijk verschijnsel waardoor vele gemeenten worden geconfronteerd met nieuwe situaties zowel op de woningmarkt als de door bewoners ervaren overlast. Om die reden is nieuw gemeentelijke beleid opgesteld. Het beleid gaat gelden voor het stedelijk gebied. Voor het buitengebied wordt op dit moment gewerkt aan beleid wat vastgelegd zal worden in het nieuwe bestemmingsplan "Buitengebied".

Duidelijkheid
Er is geen duidelijk overzicht hoeveel arbeidsmigranten binnen het stedelijk gebied wonen. Wat wel bekend is dat bewoners regelmatig melding doen van overlast. Vaak gaat dat dan over dezelfde adressen. Vooral in overlastsituaties zal het nieuwe beleid bijdragen aan de handhaafbaarheid en zorgen voor duidelijkheid voor alle partijen.

Voorwaarden
In het vervolg wordt alleen nog maar medewerking aan de huisvesting van arbeidsmigranten verleend als aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

* Situeren in bestaand stedelijk gebied (niet op bedrijventerreinen of campings);

* Alleen in straten met mix van functies (niet pure woonwijken);
* Niet in straten met alleen een woonbestemming;
* Geen onevenredige aantasting van het woonmilieu;
* Voorkomen overconcentratie op straat- en buurtniveau (zekere spreiding);

* Rekening houden met aandachtswijken (niet kwetsbaar bij kwetsbaar);
* Voldoen aan de op het moment van het verzoek geldende parkeernorm (voor 2010: 0,2 - 0,6 parkeerplaats per wooneenheid);
* Maximaal 4 (afzonderlijke) personen of een gezin die op basis van kamerverhuur in een normale eengezinswoning zijn gehuisvest.