Gemeente Halderberge


Programmabegroting 2011 bekend

Belastingen nagenoeg gelijk

Programmabegroting 2011: bezuinigingen raken inwoners Halderberge nu nog nauwelijks

Het college van burgemeester en wethouders presenteert een sluitende programmabegroting 2011 in een tijd van economische neergang. In de zomernota 2010 werd nog een tekort verwacht van ongeveer 1 miljoen euro. Het college heeft met een pakket van maatregelen en bezuinigingen het tekort weten om te buigen in een positief saldo van EUR 7.000. Ook het begrotingsjaar 2012 vertoont op basis van de huidige gegevens nog een overschot van EUR 47.000. De voorgestelde bezuinigingen raken de inwoners van Halderberge in 2011 nog nauwelijks. Voor de komende jaren verwacht het college dat de gemeente nog voor enkele flinke bezuinigingen staat.

De programmabegroting 2011 heeft tot doel de hoofdlijnen van het te voeren beleid vast te leggen. De programmabegroting bevat per thema informatie over de doelstellingen, de te volgen aanpak en het daarvoor benodigde geld. Over dat laatste gaat het natuurlijk: heeft de gemeente het huishoudboekje op orde?

>> Concept Programmabegroting 2011 (de gemeenteraad moet deze begroting nog goedkeuren en vergadert daarover op donderdag 4 november aanstaande).

Lastendruk inwoners

Het college is erin geslaagd om de lastendruk voor haar inwoners gemiddeld genomen met niet meer dan 0,5% te laten stijgen Voor de inwoners van Halderberge is de totale lastendruk de optelsom van de onroerende zaak belasting (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. "De eigenaar van een gemiddelde woning (EUR 217.500) gaat door dit alles in 2011 EUR 4 per jaar meer betalen en de totale lastendruk van de huurder blijft nagenoeg gelijk", meldt wethouder Financiën, Peter Bons.

Bezuinigingen

Het college wil bezuinigen op het onderhoud aan wegen, openbare verlichting en openbaar groen. Door andere prioriteiten te stellen en een wat lager onderhoudsniveau te accepteren kan er worden bespaard. Met deze bezuinigingen is een bedrag gemoeid van EUR 324.300. Het college vindt het ook noodzakelijk te snijden in de subsidies aan professionele welzijnsinstellingen met een bedrag van EUR 216.600. Het college heeft echter vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid besloten om dit pas vanaf 2012 in te laten gaan, zodat ze samen met de instellingen kan zoeken naar alternatieven. Verder treft het college efficiency maatregelen in de sfeer van de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie.

Dekking uit reserves

Het college heeft verder kritisch gekeken naar de reserves. Diverse reserves kunnen worden opgeheven. Met de vrijgekomen middelen kunnen eenmalige lasten in de begroting gedekt worden. De reservepositie is naar verwachting nog toereikend om de aanwezige risico's in de komende jaren op te kunnen vangen.

Meerjarenplan bezuinigingen

Onder invloed van de economische crisis zijn de overheidsfinanciën in zwaar weer terecht gekomen. De gemeente Halderberge moet in de komende jaren rekening houden met dalende rijksinkomsten. De rijksinkomsten zijn de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente. Omdat er nog geen nieuw kabinet is geformeerd, is zowel de omvang van de rijksbezuinigingen als de spreiding in de tijd gezien op dit moment nog niet duidelijk. Het college houdt er rekening mee dat er nog een bezuinigingsronde nodig is om de jaren 2013 en 2014 sluitend te maken. Deze bezuinigingsronde dwingt tot scherpe keuzes en prioriteiten die gevolgen zullen hebben voor de inwoners van Halderberge.

Ambities

Het college presenteert de begroting, ondanks de bezuinigingen, met trots en ambitie. Het college zal zich tot het uiterste inspannen om alle centrumontwikkelingen voortvarend tot een succes te maken, inclusief de bouw van nieuwe brede scholen, de renovaties van sportcomplexen, de bouw van multifunctionele centra, etc. Hiermee zet het College leefbaarheid in en toekomstbestendigheid van de kernen voorop. Daarnaast zal de focus gericht zijn op de aanleg van de rondweg om Oudenbosch, de verbetering van de dienstverlening aan de burger, het bestemmingsplan buitengebied en het actief zoeken naar meer mogelijkheden voor samenwerking met andere gemeenten.

Vaststellen van de begroting

Op donderdag 21 oktober aanstaande wordt de begroting van Halderberge besproken tijdens de vergadering van de raadscommissie. Op donderdag 4 november behandelt de gemeenteraad de begroting en neemt hierover een besluit. Inwoners van Halderberge worden van harte uitgenodigd om bij de vergadering van de raadscommissie en de gemeenteraad aanwezig te zijn. De commissievergadering op 21 oktober begint om 19.30 uur, de raadsvergadering op 4 november om 15.30 uur. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis, Parklaan 15 te Oudenbosch.