Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 09.45 uur

Utrecht, 17-10-2010

Bestuurder onder invloed

AMERSFOORT Op de Molenstraat heeft de politie in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 oktober een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten op de Molenstraat een auto rijden waarvan één van de buitenspiegels los naast de auto hing. Verder had de auto verse schade. De bestuurder kreeg een stopteken en werd gecontroleerd. Uit een eerste blaastest bleek dat de 23-jarige bestuurder uit Hoogland onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier wees de ademanalyse 530 ug/l uit. Omdat de man een beginnend bestuurder is werd zijn rijbewijs direct ingenomen en werd hij met een proces-verbaal weer naar huis gestuurd. Het is onduidelijk waar de schade aan de auto is ontstaan.

Woninginbrekers aangehouden
AMERSFOORT De politie heeft vrijdagavond op de Everard Meysterweg vier personen aangehouden omdat zij hadden ingebroken in een huis aan de Graaf Janlaan.

Getuigen belden omstreeks 21.45 uur via 1-1-2 naar de politie omdat men het vermoeden had dat er ingebroken werd bij een huis aan de Graaf Janlaan. Agenten gingen ter plaatse, maar de verdachten bleken er al in een auto vandoor te zijn gegaan. Omdat de getuigen een goede omschrijving van de vluchtauto gaven, konden agenten niet veel later de verdachten, 15, 17, 18 en 19 jaar allen uit Amersfoort, op de Everard Meysterweg aanhouden.

In de auto werden inbrekerswerktuigen aangetroffen. De Amersfoorters werden voor verhoor ingesloten op het bureau. De politie sluit niet uit dat de inbrekers bij meerdere huizen hebben geprobeerd hun slag te slaan. Door het snelle en doortastende optreden van de getuigen konden de inbrekers worden aangehouden.

Dodelijk ongeval

AMERSFOORT Een vrouw kwam op zaterdagavond 16 oktober om het leven bij een aanrijding tussen een fiets en een auto.

Rond 20.20 uur reed een 47-jarige automobiliste uit Nijkerkerveen over de Nijkerkerstraat, komende uit de richting van Nijkerkerveen en gaande in de richting van de Amersfoortseweg. Ter hoogte van de kruising met de Van Tuyllstraat fietste plotseling een 74-jarige vrouw uit Nijkerk met haar fiets de weg over. De Nijkerkerveense kon een aanrijding niet meer voorkomen en de Nijkerkse werd door de auto geschept. Zij raakte zwaar gewond en overleed in de ambulance. Door de afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie is ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Slingerende vrachtwagen

HOOGLAND Een vrachtwagenchauffeur had op zaterdagavond 16 oktober de nodige moeite tussen de lijnen te blijven. Hij bleek een behoorlijke hoeveelheid alcohol op te hebben.

Rond 23.35 uur kreeg de politie de melding dat een kennelijk dronken vrachtwagenchauffeur over de Rijksweg A28 reed, komende uit de richting van Utrecht en gaande in de richting van Amersfoort. Agenten troffen de vrachtwagen echter niet op de A28 aan en reden de Rijksweg A1 op. Ter hoogte van de afslag naar de A30 zagen zij in de verte een vrachtwagen rijden. Het bleek gezien de rijstijl inderdaad de betrokken vrachtwagen te zijn. De chauffeur lukte het niet een rechte lijn aan te houden.

De agenten gingen voor de vrachtwagen rijden en gaven de bestuurder een volgteken. Daar voldeed hij niet aan en ook het aanzetten van het zwaailicht had geen effect. Enige kilometers verderop nam de chauffeur de afslag naar een parkeerplaats.

De agenten spraken de chauffeur, een 50-jarige Litouwer, aan en namen hem een blaastest af. Die bevestigde zijn kennelijk stevige alcoholgebruik en de agenten hielden hem aan. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 685 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de Litouwer is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Jongeman mishandeld

AMERSFOORT Een jongeman werd in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 oktober door enkele andere jongeren mishandeld.

Rond 02.00 uur liep een 20-jarige jongeman uit Hoogland met zeven andere jongeren over de Stadsring. Zij zagen dat hen een groepje van ongeveer vijf jongeren tegemoet kwam en bij het passeren liepen twee van dat groepje expres tegen hen op. De twee zochten vervolgens verbaal ruzie met de Hooglander en zijn vrienden. Dat was eerst verbaal, maar vervolgens kreeg de Hooglander klappen en een schop. Om verdere escalatie te voorkomen ging het slachtoffer er met zijn vrienden vandoor. Bij de mishandeling liep hij letsel in zijn gezicht op. Hij belde 1-1-2, maar de verdachten gingen er snel vandoor en wisten te ontkomen.

Signalementen

Blanke jongen, ± 1.90 meter, blond stekelhaar, zwarte jas en blauwe spijkerbroek;

Blanke jongen, ± 1.77 meter, blond haar, zwarte jas en blauwe spijkerbroek.

Aan getuigen van de mishandeling en aan mensen die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.