Sint Nicolaas geeft startschot voor campagne voor immaterieel erfgoed

17/10/2010 11:39

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Sint Nicolaas geeft startschot voor campagne voor immaterieel erfgoed

Met het aantreden van het nieuwe kabinet, kan Nederland weer vaart maken met de UNESCO conventie van het immaterieel erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur organiseerde alvast ter voorbereiding het symposium 'Waarborgen voor de toekomst. Immaterieel erfgoed in de praktijk', dat gisteren in Utrecht druk bezocht werd door zo'n 300 deelnemers, beleidsmakers op lokaal, regionaal en landelijk niveau maar ook grote en kleine erfgoedorganisaties die in de praktijk het immaterieel erfgoed beleid invulling moeten gaan geven. Sinterklaas bracht gisteren een bliksembezoek aan Nederland om het startschot voor het immaterieel erfgoed te geven. Hij ontving het eerste exemplaar van het nieuwe boek DIT ZIJN WIJ, over de honderd belangrijkste tradities in Nederland.

Symposium

Op het symposium waren lezingen van vertegenwoordigers van de Nationale UNESCO commissie, het ministerie van OCW, het Meertens Instituut en, uiteraard, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed. Op de informatiemarkt presenteerden zich een brede waaier aan organisaties, zoals de organisatoren van religieuze processies, jaarfeesten, schutterijen, traditionele sporten, eetcultuur. Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 6000 organisaties actief. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ziet het als haar taak om al die plaatselijke organisaties bij de uitvoering van de conventie te betrekken. De dag was vooral bedoeld als voorlichting speciaal voor hen. UNESCO hecht er immers veel waarde aan dat de plaatselijke gemeenschappen die het immaterieel erfgoed dragen, nauw betrokken worden bij de uitvoering van de immateriële erfgoedzorg.

UNESCO conventie immaterieel erfgoed

UNESCO nam in 2003 een conventie aan over het immaterieel erfgoed. De Nederlandse regering heeft vorig jaar aangegeven deze conventie te willen ratificeren. Meer dan 130 landen gingen Nederland al voor. De conventie is daarmee een groot succes.

UNESCO omschrijft immaterieel erfgoed kortweg als orale tradities, sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen. Bij immaterieel erfgoed gaat het om sociale praktijken met een historische dimensie en met een nauwe verwevenheid met de culturele identiteit van gemeenschappen en groepen. Aan alle landen wordt gevraagd het eigen immaterieel erfgoed in kaart te brengen en te documenteren, aan de hand van een op te stellen lijst of inventaris.

Boek DIT ZIJN WIJ

Natuurlijk werd ook al even kort gesproken over de aan te leggen Nederlandse inventaris van het immateriële erfgoed. Hoe moet de Nederlandse lijst voor het immateriële erfgoed er uit gaan zien? Uit het boek DIT ZIJN WIJ, de honderd belangrijkste tradities van Nederland, werd duidelijk dat het Sint Nicolaasfeest daarvoor hoge ogen zal gooien. Uit dit boek, dat geschreven is door de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur Ineke Strouken, bleek dat dit feest het meest genoemd wordt door de Nederlandse bevolking als belangrijke Nederlandse traditie.

Het boek werd uitgereikt aan een bijzondere gast uit Spanje die zich bereid toonde om hiervoor al voor 11 november naar Nederland af te reizen. Bij hoge uitzondering, voor een bliksembezoek! Het grote belang van de UNESCO conventie rechtvaardigde dit naar zijn mening. Hij gaf daarmee het startschot voor de door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur georganiseerde Jaren van het Immaterieel Erfgoed.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, www.volkscultuur.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.volkscultuur.nl


Noot voor de redactie:

Noot