Politie Brabant-Noord

Rijden onder invloed

Regio Brabant-Noord, 17-10-2010 o De politie probeert, uit oogpunt van verkeersveiligheid, zo veel mogelijk mensen te betrappen als ze teveel drank op hebben en dan toch aan het verkeer gaan deelnemen. Er vallen jaarlijks veel verkeersdoden en -gewonden doordat men te veel op heeft. Als er aanleiding toe is, bijvoorbeeld slingerend rijden of als de adem van de bestuurder naar alcohol ruikt, kan de politie bij iedere bestuurder een voorlopige test op straat afnemen. De uitslag van deze test bepaald of de verdachte mee moet naar het bureau voor een ademanalyse. Vroeger werd het bloed gecontroleerd en de uitslag in promillage uitgedrukt. 0,5 promille was toegestaan in Nederland. Al geruime tijd gebruikt de politie de ademanalyse als meetmiddel en dan wordt de uitslag uitgedrukt in microgram per liter uitgeademde lucht (ug/l of in de volksmond ugl). In Nederland is 220 ugl toegestaan wat overeenkomt met de vroegere 0,5 promille. Nadat de ademanalyse is afgewerkt wordt de verdachte gehoord en krijgt hij een rijverbod uitgereikt. De duur van dat verbod is afhankelijk van de hoeveelheid die hij gedronken heeft. Normaal gesproken wordt de verdachte dan weer in vrijheid gesteld. De hele procedure neemt enkele uren in beslag en wordt door twee of drie agenten uitgevoerd.

Zaterdagavond is een uitgaansavond en wordt er jammer genoeg nog te weinig gebruik gemaakt van een BOB. Om die reden zijn er tussen tien uur zaterdagavond en vijf uur zondagmorgen twee gerichte alcoholcontroles gehouden in Oss. Bij deze controles werden in totaal 332 bestuurders gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een proces verbaal omdat ze tussen de 600 en 220 ugl bliezen op het apparaat. Twee mensen raakten hun rijbewijs kwijt waaronder één beginnende bestuurder die 565 ugl blies terwijl hij maar 88 mag hebben. Hieronder het overzicht van de aanhoudingen van één nacht buiten de genoemde controles. Naast deze aanhoudingen werden er nog meer bestuurders gecontroleerd die of niets gedronken hadden of net onder de grens bleven.

· Op zaterdagavond om half zeven is op de Eikstraat in Drunen een 72-jarige inwoner uit Drunen betrapt toen hij met een slok op achter het stuur zat. Hij blies 515 ugl.

· Om tien voor elf betrapte de politie op de Rooiseweg in Schijndel een beginnende bestuurder van 25 jaar uit Schijndel. Hij reed met hoge snelheid rond en trok daardoor de aandacht. Hij blies 195 ugl terwijl je als beginnend bestuurder maar 88 mag hebben.

· Om half één werd een 52-jarige vrouw uit Uden gecontroleerd op de Lippstadt Singel in Uden. Het viel agenten op dat ze 40 km/u reed waar ze 80 mocht. Nadat ze was aangehouden blies ze aan het bureau 1035 ugl. Dat is meer dan viereneenhalf keer teveel dus. Ze raakte direct haar rijbewijs kwijt en kreeg een rijverbod van dertien uur.

· Een 26-jarige beginnende bestuurder uit Polen en verblijvend in Uden werd om ongeveer half drie gecontroleerd op de Rembrandtlaan in Veghel. Hij blies aan het bureau 425 ugl (88 is toegestaan) dus hij was zijn rijbewijs kwijt. Omdat hij deze niet bij zich had werd zijn auto achter gehouden totdat hij zijn rijbewijs komt brengen.

· Om tien over half drie werd een Poolse man van 29 jaar en verblijvende in Kerkdriel op de rijksweg A2 ter hoogte van Boxtel gecontroleerd. De man reed opvallend zacht en slingerde over de middellijn van de rijksweg. Bij hem kwam de meter tot 445 ugl.

· Om drie uur zagen agenten op de Maasstraat in Cuijk dat een vrouw haar auto daar parkeerde. Ze reed echter tegen een paaltje. Bij controle bleek dat de 32-jarige vrouw uit Cuijk 900 ugl blies.

· Om vijf uur zagen agenten dat een bestuurder zonder verlichting op de A59 ter hoogte van Nuland reed. Zijn adem bleek naar alcohol te ruiken. Na aanhouding blies hij aan het bureau 600 ugl. Hij kon zijn rijbewijs in leveren.