Politie Haaglanden

Persberichten 17 oktober

Haaglanden, 17-10-2010

Politie zoekt getuigen overval
Den Haag/Loosduinen De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een 26-jarige eigenaar van een snackbar aan de Loosduinse Hoofdstraat. Een man bedreigde de eigenaar met een wapen. De dader wist een geldbedrag mee te nemen en rende daarna weg in de richting van de Luxemburgstraat. Het slachtoffer trachtte nog de dader te achtervolgen, maar moest deze poging staken. Meerdere politie-eenheden hielden een uitgebreid onderzoek en hielden ook een aantal mogelijke verdachten staande. Helaas bleken zij niet de gezochte overvaller te zijn. De man droeg een petje. Hij droeg een plastictas bij zich. Bent u getuige geweest van deze overval of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

HTM en politie controleren samen
In het kader van samenwerken aan gemeenschappelijke veiligheid hield Politie Haaglanden samen met de medewerkers van HTM voor de vijfde maal een handhavingsactie.
De actie werd donderdag 14 oktober tussen 17.00 en 01.00 uur uitgevoerd op de tramlijnen 4, 9 en 16, vanaf de eindpunten aan de Lozerlaan en de Middenweg tot en met station Hollands Spoor. HTM schreef 153 processen-verbaal voor onder andere zwartrijden, het niet op eerste vordering kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs, het opgeven van een valse naam en het beletten of belemmeren van aanwijzingen. De politie hield tijdens de actie vijf vreemdelingen en drie personen die nog boetes hadden openstaan. Daarnaast schreef de politie 26 processen-verbaal uit. Eén man werd aangehouden toen hij de politieagenten beledigde.

Tegenstrijdige reacties
Tot op heden leidden de vijf acties tot zeer positieve reacties bij zowel reizigers, scholen en andere samenwerkende partners. Ondanks de vele positieve reacties stuiten de controleurs ook op onbegrip, door het idee dat de controles enkel gericht zijn op het niet op eerste vordering kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. De controle hierop is echter nooit een doel op zich en staat altijd in relatie tot de controle van een geldig plaatsbewijs.
De handhavingsacties worden zowel in de ochtend- als in de avonduren uitgevoerd. HTM en politie controleren in de ochtenduren vooral de schoolgaande jeugd. De avonduren, zoals donderdag het geval was, staan vooral in het teken van het effectief corrigeren en/of bekeuren van agressieve volwassenen.

Geweld, nu is het genoeg
Politie en HTM zetten ook de komende periode de integrale controles voort. Dit is noodzakelijk omdat de laatste tijd diverse HTM-medewerkers geconfronteerd werden met tegen hen gericht geweld. Eén medewerker raakte daarbij zelfs in coma. Geweld heeft een geweldige impact op zowel de medewerkers als reizigers.
Politie Haaglanden en de gemeente Den Haag tolereren geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en of personen met een publiekelijke taak en doen in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren maar ook bij personen met een publiekelijke taak zoals gemeentelijke handhavers kan worden verdubbeld.

Integrale controleactie in Den Haag
Den Haag - Politieagenten hielden vrijdag 15 oktober tussen 15.00 uur en 22.00 een integrale controleactie op de Uitenhagestraat. In samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag, Rijksbelastingen, Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en het Haags Economisch Interventieteam (HEIT), controleerden de diverse diensten meerdere personenautos en andere voertuigen.

Door de agenten werden 42 bekeuringen uitgeschreven voor diverse verkeersfeiten. Daarnaast inde de politie bij drie personen openstaande boetes (745 euro). Eén man moest nog 177 dagen gevangenisstraf ondergaan.

De Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag inde 5.000 euro aan achterstallige belasting. Er is vier keer beslag gelegd op een auto. De Rijksbelastingdienst controleerde eveneens op openstaande belastingschulden. De belastingplichtigen die een schuld hadden openstaan konden direct contant of met een pinpas betalen. Het totale bedrag dat is geïnd bedraagt 4.600 en er werden elf auto's in beslag genomen. Eén bestuurder had teveel gedronken en blies 1025 ugl.

Dronken benzine dief
Den Haag Een 24-jarige Hagenaar tankte zaterdag 16 oktober om 04.00 uur bij een tankstation aan de Vreeswijkstraat. Na het tanken reed de bestuurder weg zonder te betalen. Politieagenten wisten de man te achterhalen en constateerden dat hij teveel had gedronken. De man blies 750 ugl en kreeg meerdere processen-verbaal.

Gedupeerde Hagenaar
Den Haag/Loosduinen Politieagenten zagen zaterdag 16 oktober om 01.50 uur op de Laan van Poot een invalidenvoertuig tegen een boom staan. Het wagentje bleek leeg te zijn. Uit onderzoek bleek dat het wagentje eerder in de nacht was gestolen vanaf de Roodborstlaan. De 64-jarige eigenaar werd op de hoogte gebracht van de diefstal en de agenten duwden het wagentje terug naar de gedupeerde Hagenaar. Hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Op een presenteerblaadje
Den Haag Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats kwam vrijdag 15 oktober om 18.50 uur na een diefstal met geweld niet ver. De man probeerde bij een winkelier aan de Dirk Hoogenraadstraat enkele artikelen mee te nemen. Dat accepteerde de 36-jarige eigenaar niet. Hij verzette zich en probeerde de 21-jarige zijn winkel uit te werken. De winkelier kreeg daarbij enkele klappen. Hierna rende de dader weg. De winkelier achtervolgde de man en pakte hem bij zijn jas beet. De verdachte ontdeed zich van zijn jas en rende weg. Dankzij de jas kon de politie snel de verdachte aanhouden. In de jas en de daarbij behorende tas vonden de agenten de identiteitsgegevens van de man. Aangezien de agenten wisten waar hij zich over het algemeen ophield, konden zij hem daarna snel aanhouden.

Verkeerszondaar richt ravage aan
Den Haag Een 39-jarige automobilist uit Den Haag veroorzaakte zondag 17 okotber om 03.00 uur een flinke ravage op de Maartensdijklaan en de Hengelolaan. De man veroorzaakte als eerste op de Maartensdijklaan een ongeval waarbij hij tegen twee geparkeerde autos aanreed. Hierna reed hij door en botste op de Hengelolaan tegen vier geparkeerde personenautos om vervolgens tegen een lantaarnpaal tot stilstand te komen. De gewaarschuwde agenten hielden de onder invloed verkerende automobilist aan. Hij weigerde aan het bureau elke vorm van medewerking en werd voor nader verhoor ingesloten.

Politie zoekt getuigen overval
Leidschendam De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een winkel aan het Berberis (winkelcentrum Leidsenhage). Zaterdagochtend 16 oktober om 08.45 uur overviel een nog onbekende man de 24-jarige beheerder van de winkel. Op het moment dat het slachtoffer de winkel wilde openen werd hij door een man met een vuurwapen bedreigd. De overvaller dwong tot afgifte van een groot aantal mobiele telefoons en hij verliet hierna de winkel. Van de dader is het volgende signalement bekend; man leeftijd circa 30-35 jaar oud, lengte 1.70 mtr. De man sprak goed Nederlands en droeg een grijze baseballpet met een zilverkleurig teken. Hij droeg een donkergrijze jas. Bent u getuige geweest van deze overval of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Jaloerse ex
Voorburg Een 29-jarige Hagenaar zorgde zaterdag 16 oktober om 05.00 uur voor veel onrust. De man veroorzaakte`vermoedelijk uit jaloezie veel schade bij zijn voormalige vriendin. De man drong haar woning aan de Spinozalaan binnen, vernielde in de woning een aantal goederen en reed haar auto in een nabij gelegen sloot. Politieagenten hielden de 29-jarige aan. De 29-jarige vrouw deed aangifte.

Veel schade bij ongeval
Leidschendam Een 18-jarige jongen uit Leidschendam dacht zondag 17 oktober om 05.00 uur dat hij na elf autorijlessen genoeg vaardigheden had om zonder instructeur te gaan rijden. Dat liep verkeerd af. De jongen veroorzaakte op de Westboschlaan een aanrijding waarbij drie autos zwaarbeschadigd raakten. Na het ongeval reed de jongen door en verstopte hij de auto. Dankzij getuigen kon de politie de jeugdige zondaar opsporen. De politie maakte proces-verbaal tegen hem op.

Kom van dat dak af!
Rijswijk Een 23-jarige woninginbreker probeerde vrijdag 15 oktober tevergeefs uit handen van de politie te blijven door op het dak van een flat aan de van Vollenhovenlaan te klimmen. Politieagenten kregen om 19.45 uur een melding dat in de woning werd ingebroken. Politieagenten zagen dat in de woning licht brandde en omsingelden de woning. Toen voldoende agenten zich om de flat hadden geposteerd, maakten de agenten contact met de vermoedelijke inbreker. De man probeerde via het dak te vluchten en klom uiteindelijk via de aan de achterzijde gelegen balkons naar beneden. Politieagenten zagen de man naar beneden klimmen en hielden hem aan.

Pomphouder laat dief niet lopen
Maasdijk Een pomphouder van een tankstation aan de Lange Kruisweg aarzelde vrijdag 15 oktober geen moment toen om 18.50 uur een automobilist na het tanken zonder te betalen wegreed. Hij zette de achtervolging in en wist de 32-jarige bestuurder klem te rijden. Politieagenten namen de man mee naar het bureau. Hij kreeg een proces-verbaal.

Dure plas
Naaldwijk Een 19-jarige dronken inwoner uit Monster leegde zondag 17 oktober om 02.00 zijn blaas tegen een gevel van de Havenstraat. Hij kreeg van surveillerende politieagenten een bon van 150 euro.

Fietser aangereden
Naaldwijk Een 55-jarige fietser raakte zondag 17 oktober om 01.15 uur gewond bij een verkeersongeval op de Middel Broekweg. De man verleende bij het oversteken geen voorrang aan een passerende 21-jarige automobilist en werd vervolgens door de auto geschept. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis.

Alcoholcontrole in Delft
Delft - Het Verkeershandhavingsteam van Politie Haaglanden (RHTV) controleerde in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 het verkeer nabij het Kruithuisviaduct op het gebruik van alcohol. Zes automobilisten bleken teveel te hebben gedronken. Met uitslagen van respectievelijk 405, 345, 260, 405, 255 en 325 ugl kregen zij een proces-verbaal. Vier bestuurders bleken beginnend bestuurders. Bij twee werd het rijbewijs ingevorderd. Op Rijksweg A 13 kregen twee bestuurders een proces-verbaal toen zij de maximumsnelheid fors overschreden. Eén automobilist, afkomstig uit Ierland reed 198 km per uur en blies 620 ugl. Zijn auto namen de agenten in beslag. De andere bestuurder reed 200 km per uur en blies 315 UGL. Ook van hem werd rijbewijs ingevorderd. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 100 km/u.

Jeugdige dief gesnapt
Delft Een 15-jarige Delftenaar werd zaterdag 16 oktober om 22.40 uur door zijn vrienden betrapt toen hij uit de zakken van één van hen een I-phone wegnam. Na een korte achtervolging kon de jongen door het groepje worden achterhaald. Gewaarschuwde politieagenten namen de jongen mee naar het bureau.

Tumult op straat
Nootdorp Politieagenten moesten vrijdag 15 oktober om 16.50 uur handelend optreden toen op de Lange Baan ruzie tussen twee voorbijgangers ontstond. Een 25-jarige vrouw kreeg van een 42-jarige man enkele klappen. De vrouw trachtte zich te verweren door haar winkelwagentje tegen de auto van de 42-jarige te duwen. De politie trad bemiddeld op en onderzoekt de toedracht van het voorval. De 42-jarige man moest mee naar het bureau.

Eenzijdig ongeval
Pijnacker Een 43-jarige vrouw raakte zaterdag 16 oktober om 10.50 uur met haar auto van de weg. Op de N 470 raakte zij door nog onbekende oorzaak van de weg en sloeg over de kop. De GGD vervoerde de zwangere vrouw ter controle naar het ziekenhuis.

Politiehond bijt de verkeerde
Pijnacker Politieagenten die met behulp van de hondenbrigade zondag 17 oktober om 05.10 uur een inbraak bij een tuincentrum aan de Rijskade onderzochten, dachten beet te hebben. De politiehond begon te blaffen en had kennelijk beet. Helaas bleek dat de hond een etalagepop had gebeten en die pop kennelijk voor een inbreker had aangezien. De daadwerkelijke dader(s) waren gevlogen.

Jeugdbende in de cel
Zoetermeer Politieagenten zagen zondag 17 oktober om 01.00 uur dat een groepje jongeren zich verdacht gedroeg in het centrum van Zoetermeer. De agenten kregen het vermoeden dat de groep een beroving aan het voorbereiden was en besloten met meerdere politieagenten de groep te observeren. Dat bleek niet voor niets. De groep die uit acht jongeren bestond sloot zich een aantal keren op het Theaterplein om passerende jongeren en bedreigden en intimideerden hen. Toen de groep hun aandacht richtte op een jonge vrouw besloten de agenten in te grijpen. De acht jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar en afkomstig uit Zoetermeer werden ingerekend. De jonge vrouw werd door de agenten aangesproken. Zij was hevig ontdaan en verklaarde dat de jongeren haar bedreigde met een gebroken bierfles. Meerdere personen (drie) deden eveneens aangifte tegen het achttal. De verdachten moesten mee naar het bureau en werden ingesloten voor verhoor.

Jongeren beroofd
Zoetermeer Circa vier nog onbekende verdachten beroofden zaterdag 16 oktober om 23.00 uur twee Zoetermeers jongeren van hun mobiele telefoons en geld. Het duo liep over de Meeuwendreef toen het viertal de twee jongeren bedreigde met een mes en daarna de spullen afpakten. Volgens de gedupeerden waren de daders vier jongens met een donkere huidskleur en circa 15 tot 18 jaar. Hierna liepen zij weg langs het spoor in de richting van de Leyens. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.