Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 17 oktober 2010

Wereldtijd voor Amsterdam Marathon

Ethiopiër Getu Feleke loopt 2.05.44 !

Tijdens de Amsterdam Marathon, die zondag 17 oktober werd gehouden, is een geweldig parcoursrecord gelopen. De Ethiopische atleet Getu Feleke liep 2.05.44. Tweede werd debutant op de marathon, Wilson Chebet. Hij liep een tijd van 2.06.12. Bij de vrouwen won Alice Timbilil in een goede 2.25.03. Beste Nederlander werd Ronald Schroër in 2.16.56. Miranda Boonstra werd eerste Nederlandse in 2.34.24. De Amsterdam Marathon kende een record aantal inschrijvingen. Maar liefst 31.463 schreven zich in voor het evenement van Le Champion.

Het prachtige weer en de wijzigingen in het parcours maakten de omstandigheden zondagmorgen perfect voor het lopen van een snelle marathon. Zo konden de toplopers in plaats van door de tunnel onder de Wibautstraat nu bovenlangs lopen. Ook werd een knelpunt aan het begin van de route weggehaald door de lopers de eerste lus omgekeerd te laten maken. Het leverde het scenario op, waar organisator Le Champion vooraf over sprak. Een tijd onder de 2.06 moest mogelijk zijn.

Om 9.45 uur loste burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam het startschot waarbij de 10.241 ingeschreven lopers voor de marathon van start gingen voor hun wedstrijd. Het brede veld topatleten, waar Global Sports Communication verantwoordelijk voor was, bleef lang bij elkaar. Tot Getu Feleke na 35 kilometer uit de kopgroep wegsnelde om niet meer te worden ingehaald. Hij werd opgejaagd door debutant Wilson Chebet. Feleke had tot zondag een persoonlijk record van 2.08.04. De verbetering daarvan leverde hem de achtste plaats op de wereldranglijst van 2010 op. Ook dit jaar heeft de winnaar zich wereldwijd in de kijker gelopen. Chebet liet ook een fantastische indruk achter, door met 2.06.12 eveneens onder het oude parcoursrecord van Gilbert Yegon (2.06.18) te lopen. Derde werd Chala Dechase met 2.07.23. Voor Ronald Schroër betekende Amsterdam zijn derde marathon van dit jaar. Met 2.16.56 liep hij net geen persoonlijk record, maar hij toonde zich verheugd dat hij als eerste Ned erlander finishte.

Ook bij de vrouwen werd de strijd na 30 kilometer beslist. De Keniaanse Alice Timbilil liep na 33 kilometer weg uit de kopgroep en finishte in 2.25.03. Dat was de derde tijd ooit gelopen in Amsterdam. Winnares van 2009 Eyerusalem Kuma eindigde op een tweede plaats in 2.27.04. Derde werd Robe Guta in 2.27.44. Miranda Boonstra had nog puf voor een vreugdedansje na de finish. Haar tijd van 2.34.24 stemde de, van oorsprong, steeplechase-specialiste tevreden. Boonstra heeft haar roeping na de baanatletiek hiermee gevonden. Inge de Jong werd tweede Nederlandse in een mooi persoonlijk record van 2.38.00.

Simone Richardson, directeur van Le Champion, was enorm trots met het verloop van de marathon. De snelle tijden betekende tevens dat Amsterdam een plaats op is geschoven in de top-10 van snelste marathonsteden in de wereld en nu plek vijf inneemt.


---




Ingezonden persbericht