KNHS

Donatie Schauly wint verrassend de 40ste editie van Boekelo 17 oktober 2010
Raf Kooremans en Martin Lips

BOEKELO (KNHS) - Het gezegde dat als twee honden vechten om een been de derde er mee heen loopt bewees in het afsluitende onderdeel van de military van Boekelo, het springen, weer eens zijn waarde. De Nieuw Zeelander Mark Todd ging na de dressuur en de cross country met zijn paard Landvision aan de leiding, voor de Duitser Michael Jung, die in de tussenstand de plaatsen twee met Weidezaunprofi's River of Joy en drie met Leopin bezette. De Fransman Donatien Schauly stond met Ocarina du Chanois met 3.80 p. achterstand op Todd op de vierde plaats.

Schauly moest hopen op springfouten van de twee ruiters die boven hem in het klassement stonden. Jung noteerde met beide paarden een springfout en omdat de Fransman foutloos was gebleven moest ook Todd foutloos blijven, om net als in 1979 deze wedstrijd op zijn naam te schrijven. Todd noteerde niet alleen een springfout, maar ook twee tijdfouten, waardoor hij naar de tweede plaats in het klassement terugzakte. De Duitse Julia Krajewski, die na de cross met After the Battle vijfde stond, klom op naar de vierde plek. "Ik had nooit verwacht deze wedstrijd winnend te kunnen afsluiten. Todd en Jung zijn zeer ervaren ruiters en hebben meerdere malen bewezen ook in het springen foutloos het parcours af te kunnen werken. Mijn paard is pas acht jaar oud en liep hier zijn eerste drie sterren wedstrijd", aldus de 25-jarige Schauly.
Mark Todd kon of wilde niet treuren over het feit dat hij tweede werd. "Mijn paard is nog jong en heeft deze dagen boven verwachting gepresteerd. Natuurlijk had ik graag willen winnen, maar ik ben dik tevreden met deze tweede plaats", aldus Todd, die indien hij nog een strafpunt meer had moeten accepteren slechts vijfde was geworden, want zo miniem waren de verschillen in de kop van het klassement. Michael Jung was ondanks alles heel tevreden over de prestaties van zijn paarden: "Het zijn jonge paarden en dit isook hun eerste driesterren wedstrijd. Dat ze hier zo goed gelopen hebben is voor mij fantastisch", aldus Jung, die als derde en vijfde eindigde.

In het afsluitende springen verloor Raf Kooremans (Turnhout B.) samen met Demeter de hoop om te kunnen stijgen in klassement na drie springfouten. Kooremans zakte van een 15de plek naar de 24ste plaats. Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) wist in het springen met Coral Estate Mitok wel foutloos te blijven in de snelste tijd van de dag, maar kwam daar mee in het klassement niet verder dan de 54ste plaats. Jan van Beek (Rijsbergen) noteerde met Bridget maar liefst 14 strafpunten in het springen en klom desondanks toch nog twee plaatsjes in het klassement en beëindigde de wedstrijd als 51ste. Madeleine Brugman (Ambt-Delden), die na dressuur en cross met Katmandu op de 72ste plaats stond, noteerde slechts één springfout en klom daardoor op naar de 58ste plaats in de eindrangschikking.

In totaal hadden er in het springen 86 paarden van start kunnen gaan, maar twee paarden werden tijdens de veterinaire keuring afgekeurd, twee paarden werden teruggetrokken nadat zij waren doorverwezen naar de holding box, en vier paarden werden niet voor de keuring aangeboden, waardoor uiteindelijk 78 combinaties op de laatste dag van start zijn gegaan. Daarvan legden 18 combinaties het springparcours foutloos af en profiteerde de Fransman Donatien Schauly samen met zijn paard Ocarina de Chanois het meest van zijn foutloze parcours.