Belgische Federale Overheid


Generieke vorming civiele crisisbeheersing (18-29 oktober 2010)

Datum: 26 juli 2010

In het kader van zijn « Gemeenschappelijk Veiligheid- en Defensiebeleid » (GVDB) plant en beheert de EU sinds 2003 civiele crisisbeheersingsmissies in instabiele regio's en crisisgebieden overal ter wereld. Momenteel zijn een 50-tal Belgen actief in missies voor civiele crisisbeheersing: in Kosovo, de Democratische Republiek Congo, Palestina, Georgië, Bosnië-Herzegovina en Afghanistan.

Deze missies doen hoofdzakelijk een beroep op de expertise van politieagenten en magistraten. Beiden dienen zich te richten aan hun respectievelijke hiërarchie, te weten voor Justitie: argentine.visart@just.fgov.be en Federale Politie : peter.callens.5607@police.be. Ze trekken echter ook andere civiele experten aan die door de FOD Buitenlandse Zaken worden gerekruteerd en zoeken personen met vooral volgende expertise: politieke wetenschappen, sociale wetenschappen, economische wetenschappen, internationale betrekkingen, recht/mensenrechten, communicatie/public relations, journalistiek, publieke administratie, projectbeheer, financieel beheer / boekhouding, personeelsmanagement, informatica, (para)medisch personeel, op rust gestelde militairen of politieagenten.

Het betreft langetermijn-missies. De geselecteerde kandidaten zullen worden gedetacheerd door de FOD Buitenlandse Zaken voor een periode van minimum één jaar (hernieuwbaar) en moeten daarom een identieke beschikbaarheid voorzien.

Met het doel een Belgische pool van experten te creëren - opgeleid en klaar om op het terrein in het kader van een missie civiel crisisbeheer te gaan werken -, organiseert de directie Veiligheidsbeleid (M1), in samenwerking met het Egmont Instituut, tweejaarlijks een generieke opleiding die alle aspecten van de civiele crisisbeheersing behandelt. De volgende sessie vindt plaats van 18 tot 29 oktober 2010 in Brussel. De opleiding wordt volledig in het Engels gegeven. Daarom wordt in september een taaltest georganiseerd (niveau B2 / intermediate-advanced / Europese standaarden).

Elke geïnteresseerde persoon wordt uitgenodigd zijn CV met een motivatiebrief te sturen naar Anne Bourlond
(Anne.Bourlond@diplobel.fed.be) ten laatste op 30 augustus 2010.

De selectie zal ten laatste op 15 september gebeuren op basis van de CV, de motivatie en de beschikbaarheid van de kandidaten om deel te nemen aan een missie.

Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid Posten beschikbaar in het kader van GVDB missies Werken bij Buitenlandse Zaken - Civiele EU-missies