Rijksvoorlichtingsdienst

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent Maori-tentoonstelling

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent maandag 18 oktober in Museum Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling over de Maori's, de eerste bewoners van Nieuw Zeeland. Voorafgaand aan de officiële opening van de tentoonstelling vindt de overdracht plaats van twee waka's (Maori kano's) aan het museum. De heer Van Vollenhoven is beschermheer van de New Zealand-Netherlands Foundation.

De grote interactieve gezinstentoonstelling over de Maori's heeft verschillende thema's. Naast houtsnijwerk, sieraden en kleding die de Maori-cultuur tonen, is er moderne kunst van verschillende Nieuw-Zeelandse kunstenaars te zien. Ook wordt er aandacht besteed aan de beroemde tatoeages van de Maori's. Een ander thema is de flora en fauna van het land. Educatieve installaties, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt filmmateriaal en de reisgids Kiwi maken de tentoonstelling ook voor kinderen interessant.

De waka's zijn speciaal voor het museum gemaakt. Niet eerder maakten Maori's een waka die bestemd is voor Europa en door niet-Maori's mag worden gebruikt. Roeiers van de Koninklijke Leidse Roeivereniging Njord zijn speciaal opgeleid om de bemanning te vormen. Met een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde Haka, een dans gecombineerd met zang en dreigende mimiek, worden de Waka's overgedragen. Daarna worden ze te water gelaten in de Morssingel.

Noot voor redacties (