Gemeente Borsele

Eerste brede bijeenkomst voor heel ondernemend Borsele op 18 oktober

Op maandagavond 18 oktober wordt bij camping Scheldeoord in Baarland de aftrap gegeven voor het project `Energiek Borsele'. De betrokken partijen willen samen met de ondernemers de aantrekkelijkheid van Borsele als woon-, werk- en recreatiegebied beter voor het voetlicht brengen. Daarmee kan een economische impuls voor heel de regio in gang worden gezet. Een Boost voor Borsele dus.

Initiatief vanuit ondernemers

Drie Borselse ondernemers Marco van Sabben, Robbert Northolt en Kimmo Pankow staan aan de basis van de plannen. Zij zijn van mening dat Borsele kansen laat liggen omdat de aantrekkelijkheid van het gebied onvoldoende bekend is. Daar willen ze wat aan doen. Door mensen samen te laten werken en initiatieven te verbinden kan er meer bereikt worden. Sandra Dekker is aangetrokken als regiocoördinator om dat te gaan initiëren. De bijeenkomst op 18 oktober geeft hier de aanzet voor.

Programma

Burgemeester Jaap Gelok opent de `Boost voor Borsele' avond. Vervolgens worden de drie initiatiefnemers geïnterviewd over de projectplannen. Twee gastsprekers geven aansluitend een doorkijkje naar de mogelijke toekomst. Ard van de Kreeke is een innovatieve, agrarische ondernemer uit Walcheren die op bedrijfsniveau laat zien waar kansen liggen in de verbrede landbouw. Als voorbeeld van totale gebiedsaanpak zal het verhaal van Geert van der Veer over de ontwikkelingen bij Nationaal Landschap Het Groene Woud, de deelnemers zeker inspireren. Een kennismaking tussen de aanwezigen is het laatste programmaonderdeel. Dit gebeurt volgens een gestructureerde opzet en vloeit vervolgens over in een netwerkborrel. Via het invullen van een commitmentkaart kunnen deelnemers laten weten hoe ze verder betrokken willen zijn en op welk niveau.

Energie als thema

Het thema waar het project Energiek Borsele zijn campagne aan op wil hangen is `energie'. Dit kan voor Borsele zowel het verbindende als het onderscheidende element zijn. Borsele voorziet immers Zeeland en Nederland van energie via een scala aan energiecentrales. Als grootste fruitproducent levert de regio ook energie uit fruit. Daarnaast kunnen mensen in de Zak van Zuid-Beveland energie opdoen door de eigen accu op te laden en te genieten van rust en ruimte, te voet en op de fiets. Of wat gedacht van de energiewisseling tussen ontspanning door inspanning door te kitesurfen of te mountainbiken. Kortom, `energie' kan het verbindende element zijn om de regio te promoten en samenwerking tussen ondernemers tot stand te brengen. Daarnaast is het ook juist een kenmerk waarmee de regio zich onderscheidend kan profileren.

Partijen

De Kamer van Koophandel, gemeente Borsele en Economische Impuls Zeeland hebben zich met menskracht en financiële middelen achter het project geschaard. In principe voor de duur van drie jaar. Ook de Rabobank, de ZLTO en de Milieucoöperatie zien goede mogelijkheden in deze aanpak en ondersteunen het initiatief.

Inschrijven

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Els Brouwer, N.V. Economische Impuls Zeeland: ebrouwer@impulszeeland.nl of 0118 673580.