Gemeente Nuenen


Landelijke Donorweek van 18 t/m 24 oktober

Orgaandonatie van levensbelang
Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er is namelijk een groot tekort aan organen. Hierdoor overlijden er jaarlijks tientallen patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang. Uw gemeente zet zich actief in voor het verhogen van het aantal donorregistraties en stelt donorformulieren beschikbaar bij de afdeling Burger- of Publiekszaken.

Op dit moment hebben ongeveer 7 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar hun keuze nog niet vastgelegd in het Donorregister. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 35% van deze mensen positief staat tegenover donatie van de eigen organen na overlijden. Wanneer iemand zijn of haar keuze over donatie niet heeft vastgelegd, dan wordt de nabestaanden om toestemming gevraagd. Een moeilijke beslissing die zij op een zeer emotioneel moment moeten nemen. Dat blijkt ook uit de cijfers, in 2009 weigerde 68% van de nabestaanden de organen en weefsels van hun dierbare af te staan voor transplantatie. Daarom is het van groot belang dat donorregistratie bespreekbaar wordt gemaakt. Want als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens worden gered.

Landelijke Donorweek
Van 18 tot en met 24 oktober is het Donorweek. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten georganiseerd, online en door het land. De nationale Donorweek is onderdeel van de campagne âNederland zegt Jaâ, die tot doel heeft dat meer mensen zich als orgaan- en weefseldonor in het Donorregister registreren. Tijdens de Donorweek trekt een donorroadshow, met onder andere een speciale Donortruck door het land. Van maandag tot en met vrijdag doet de roadshow vijf steden aan: Utrecht, Enschede, Venray, Den Haag en Amsterdam. De donorroadshow biedt bezoekers een leuke en leerzame middag, waarbij de vraag âBen jij al donor?â centraal staat. Kijk op www.donorweek.nl voor het actuele programma.

Uw gemeente zegt JA tegen donorregistratie. Bent u al Donor? JaofNee.nl