Gemeente Tytsjerksteradiel


kinderen leren wat eerlijke handel is

Op maandag 18 oktober overhandigt wethouder Houkje Rijpstra het eerste, speciaal voor onze gemeente ontwikkelde, "Fairtrade lespakket" aan de leerlingen van Groep 6 van de basisschool de Wrâldpoarte in Garyp. Zij gaan als eerste groep met het thema fairtrade aan de slag.

Het lespakket bestaat uit een kleurrijke fairtrade tas, met daarin drie Wereldwinkelproducten. Elk van de producten vertelt zijn eigen verhaal. Zo vertelt een knuffelmuisje het verhaal van Fatima uit Sri Lanka. Zij kan door haar werk voor het naaiatelier haar kinderen naar school sturen.

Naast de drie wereldwinkelproducten bestaat het lespakket uit een vierde onderdeel. Fairtrade producten in de (lokale) supermarkt(en). Dit laatste onderdeel gaat in op de mogelijkheden van fair trade bij de inkoop van ons voedsel. Laagdrempelig en voor veel kinderen in hun eerste taal, het fries.

Eerlijk duurt het langst is een compleet pakket, dat werkt aan basisschoolkerndoel `Oriëntatie op jezelf en de wereld'. Het lesprogramma is zo gemaakt dat de onderdelen los van elkaar uit te voeren zijn.

Lespakket te leen voor alle basisscholen
Het fairtrade lespakket kan geleend worden door alle scholen via natuur en milieueducatie Tytsjerksteradiel (gevestigd in de Wiidpleats in Earnewâld). Met deze leskist worden drie beleidsdoelen van de gemeente beoogd. Naast fairtrade ook het uitbouwen van natuur- en milieueducatie voor basisschoolkinderen. Ook het op `linige wize' vervlechten van het het Frysk richting het onderwijs krijgt hiermee een plek.

Tytsjerksteradiel Fairtrade gemeente
Fairtrade ofwel eerlijke handel is één van de bouwstenen, die een belangrijke bijdrage levert aan het laatste Millenniumdoel, nummer 8: "In 2015 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp".

De gemeente werkt er binnen haar eigen organisatie en samen met maatschappelijke organisaties en het lokale bedrijfsleven hard aan om de status "Fairtrade gemeente" te mogen voeren. De leskist is voor het basisonderwijs een middel om aandacht voor eerlijke handel te genereren bij de jeugd én hun ouders.