Gemeente Zoetermeer

Kruisingen Juweellaan/Straspad en Boerhaavelaan/Van Stolberglaan verkeersveiliger

driehoeksbord wegwerkzaamheden
In de week van 18 oktober a.s. starten de werkzaamheden voor het verkeerveiliger maken van de kruispunten Juweellaan/Straspad en Boerhaavelaan/Van Stolberglaan. Met maatregelen om het fietsverkeer daar beter zichtbaar te maken voor automobilisten kunnen ongelukken worden voorkomen.

Tijdens de werkzaamheden is er enige verkeershinder op de Juweellaan. Het kruispunt Boerhaavelaan/Van Stolberglaan wordt vijf tot zes weken volledig afgesloten. Verkeer wordt omgeleid over het Bredewater en de Van Leeuwenhoeklaan/Clauslaan. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in december gereed.

Langs de oostzijde van de Boerhaavelaan wordt nu in twee richtingen op het fietspad gefietst. Daarbij is het kruispunt met de Van Stolberglaan ruim opgezet, waardoor met hoge snelheden kan worden gereden door het autoverkeer. Hierdoor ontstaan er conflicten tussen het fietsverkeer en het afslaand autoverkeer, vaak met ernstige afloop.

Om de situatie te verbeteren wordt het fietspad langs de Boerhaavelaan met verkeersdrempels afgescheiden van de weg. Waar het fietspad de Van Stolberglaan kruist loopt het in rood asfalt verhoogd over een verkeersdrempel. Daarnaast wordt op de Boerhaavelaan het aantal rijstroken bij het kruispunt teruggebracht van twee naar één. Op die manier wordt de kruising verkleind en de overzichtelijkheid vergroot.

Voorrangssituatie duidelijker
Het Straspad is een fietspad waarvan veel schoolgaande kinderen gebruik maken. Bij de aansluiting op de Juweellaan ontstaat bij de weggebruikers vaak verwarring over de voorrangssituatie. Door het fietspad af te scheiden, een duidelijke opstelplaats voor fietsers in de middenberm te maken en belijning aan te brengen, wordt de voorrangssituatie duidelijker.