Gemeente Schermer


Cursus 'In de put, uit de put' om somberheid te verminderen.

Heeft u ook wel eens last van sombere, neerslachtige gevoelens die niet meer weg lijken te gaan of die steeds weer terugkomen? En wilt u daar zelf iets aan doen maar u weet niet hoe?

Er is een cursus waarin u kunt leren omgaan met deze klachten: 'In de put, uit de put'. Wellicht is dat iets voor u!

In deze cursus, die bedoeld is voor mensen tussen de 18 en 65 jaar, leert u hoe u uw somberheid kunt verminderen, aan de hand van opdrachten. Uw eigen situatie en de door u ingebrachte voorbeelden dienen als leidraad om aan uw problemen te werken. De eerstvolgende startmogelijkheid is maandag 18 oktober 2010 van 15.00 uur -17.00 uur.

Wat is nou depressiviteit?

Iedereen voelt zich wel eens wat terneergeslagen, 'down' of 'ziet het even niet meer zo zitten'. Bijvoorbeeld als er iets onplezierigs gebeurt, zoals conflicten met anderen, tegenslag, of ziekte. Soms blijven die gevoe­lens langer bestaan, alles lijkt kleurloos en men heeft nergens plezier in. Er kunnen allerlei klachten als slapeloos­heid, moeheid, concen­tratiepro­blemen en lusteloos­heid ontstaan. Het is dan moeilijk om het 'gewone' leven op de oude manier voort te zetten. Sommige mensen weten zelf wel waar die somberheid vandaan komt. Voor anderen is de oor­zaak helemaal niet duidelijk.

Gedurende de cursus komen de volgende thema's aan de orde: wat is depressie; depressiviteit en stress; depressiviteit en (negatieve) gedachten; depressiviteit en dagelijkse activiteiten. U leert wat u kunt doen om zich minder depressief te voelen. De cursus is geen psychotherapie, maar een praktische training gericht op uw huidige situatie.

De cursus wordt gegeven door deskundige en ervaren hulpverleners van De Wering (Algemeen Maatschappelijk Werk) en GGZ Noord-Holland-Noord. De cursus start regelmatig, dus de wachttijd is kort. Er zijn 13 bijeen­komsten, ze vinden plaats in de Vrijheidskerk, G. Metsulaan 4 in Alkmaar. Voor het cursusmateriaal wordt een bedrag van ¤ 40,- gevraagd. Na iedere vier weken kunnen er nieuwe deelnemers bij de cursus aansluiten. Deze cursus wordt doorlopend gegeven. De eerstvolgende startmogelijkheid is maandag 18 oktober 2010 van 15.00 uur -17.00 uur.

In de loop der jaren hebben velen gebruik gemaakt van dit aanbod. Enkele reacties:

"ik heb grip gekregen op mijn gedachten en handelen en daardoor voel ik mij veel prettiger";

"ik heb veel minder last van piekeren en daardoor hoef ik geen slaapmedicatie meer";

"ik kan weer genieten van het leven en voel mij niet meer neerslachtig";

"ik sta weer positief in het leven";

"ik heb meer energie gekregen".

Aanmelding en informatie:

Aanmelden graag zo snel mogelijk. Vooraf worden alle deelnemers uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de cursusleiders. Voor informatie en aanmelding kan men tijdens kantooruren bellen met de Wering via telefoonnummer: 088 0075000 begin_of_the_skype_highlighting 088 0075000 end_of_the_skype_highlighting. Verdere informatie kunt u ook vinden op de website: www.stichtingdewering.nl en www.ggz-nhn.nl