Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord start Meldpunt Agressief Weggedrag


Datum: 15-10-2010
Tijd bericht: 12:57
Plaats: Limburg-Noord

De politie Limburg-Noord start op 18 oktober 2010 het Meldpunt Agressief Weggedrag. Bij het landelijk bekende telefoonnummer 0900 - 8844 kan elke inwoner van deze regio vanaf die datum melding maken van gevaarlijk of asociaal weggedrag. De politie onderzoekt of de betreffende weggebruiker al te boek staat voor wegmisbruik en spreekt hem aan op zijn gedraging en de consequenties daarvan.

Wie maakt het niet mee: je rijdt op een tweebaans weg met doorgetrokken streep. Plotseling doemt in je achteruitkijkspiegel op de linker weghelft met grote snelheid een auto op. Voor je het weet stuift die langs je heen en schiet net vlak voor je in de rij. Een tegenligger flitst van schrik met de lichten en gaat op de rem. Je gelooft je ogen toch niet! Tot voor kort bleef een dergelijke melding vaak liggen vanwege een andere prioriteitstelling. Nu is ook de politie in Limburg-Noord ingericht met een meldpunt.

Wenselijk
Om nog meer aandacht te besteden aan verkeersgevaarlijk rijgedrag door bestuurders van motorvoertuigen -en de aanpak van agressie in het verkeer in het bijzonder - was het wenselijk dat ook burgers van de politieregio Limburg-Noord de gelegenheid kregen dit te melden. De regio Limburg-Noord en met name het Verkeershandhavingsteam (VHT) heeft daarom het Meldpunt Agressief Weggedrag in het leven geroepen. Burgers die in deze regio wonen kunnen direct melding maken van gevaarlijk, agressief of onveilig weggedrag. Het Service Center noteert naam en telefoonnummer van de melder, samen met de informatie over het weggedrag dat is gezien. Denk daarbij aan bumperkleven, alle soorten van foutief inhalen, te hard of door rood rijden, gevaarlijk in- en uitvoegen etc. De melding wordt doorgezet naar het VHT en daarna direct opgepakt.

Wegmisbruiker confronteren
Het VHT neemt elke melding serieus. Een medewerker neemt contact op met de melder om zijn verhaal te horen. Hierna onderzoekt de medewerker VHT of de overtreder al bekend staat als wegmisbruiker voor rijden onder invloed, veroorzaken van een aanrijding, overschrijden van maximum snelheid met invordering rijbewijs en dergelijke en maakt een dossier aan. Daarna worden de gegevens doorgegeven aan de specialist verkeer van de basiseenheid waarin de overtreding is gepleegd, zodat deze de wegmisbruiker kan confronteren met zijn gedrag en de eventuele consequenties daarvan.

Busreklame
Om het meldpunt in de hele politieregio Noord en Midden-Limburg bekendheid te geven, heeft de provincie en met name Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg bij busmaatschappij Veolia gezorgd voor een zestal bussen die beplakt worden met het logo van het meldpunt. Deze bussen zullen vanuit Roermond en Venray de lijndiensten verzorgen en zo mede zorg dragen voor het bekendmaken van de meldlijn en een verkeersveilig weggedrag. Maandagmorgen 18 oktober om 09.30 uur rijdt de eerste Veoliabus met het logo groot op de achterkant, voorbij het regiobureau aan de Rijnbeekstraat in Venlo. Daar staat korpschef Bryan Rookhuijzen gereed om de eerste van de zes bussen op pad te sturen de regio in.