Gemeente Almere

Oplevering eerste seriematige passiefhuizen

18-10-2010 | Start: 14:30 | Eind: 17:30

Wethouder Ben Scholten is op maandag 18 oktober aanwezig bij de officiële oplevering van 103 passiefhuizen in het Columbuskwartier in Almere Poort. De Vijfde Stad VOF (gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij) is de ontwikkelaar van het plan. Woningstichting GoedeStede verhuurt de sociale huurwoningen. Samen met de bewoners wordt stilgestaan bij de leerervaringen en de betekenis van het project voor toekomstige ontwikkelingen. De energiezuinige woningen voldoen nu al aan de prestatie-eisen uit het Lenteakkoord voor 2015.

De woningen zijn ontwikkeld volgens het passiefhuisprincipe, dat voorziet in een maximale beperking van de warmtevraag. De realisatie van dit type woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Ruim twee jaar van intensieve voorbereiding en onderzoek met co-makers heeft ertoe geleid dat voor het eerst in Nederland het passiefhuisconcept in een seriematige bouw is toegepast.

De 103 woningen in het Columbuskwartier in Almere kennen een EPC (cijfer voor energieprestatie) van respectievelijk 0,31 (tweelaagse tussenwoning) en van 0,43 (drielaagse hoekwoning). Hiermee voldoet het merendeel van de woningen nu al aan de voor 2015 vastgestelde doelstellingen uit het Lenteakkoord. Het Lenteakkoord heeft als doelstelling in 2015 een energiereductie van 50% in de nieuwbouw te bewerkstelligen. Het akkoord is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, Neprom, NVB, ministeries van VROM en WWI.