Project Gemeente Westland


Topdrukte op open dag Historisch Archief

Publicatiedatum: 18-10-2010

De open dag van het Historisch Archief Westland afgelopen zaterdag heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Maar liefst 1.425 Westlanders kwamen een kijkje nemen op de historische markt waar alle historische verenigingen en bijna alle musea in het Westland zich presenteerden. Favoriet was de doorlopende vertoning van de documentaire over de stranding en sloop van de Ping An , het Chinese vrachtschip dat in 1965 bij Ter Heijde op de kust sloeg. Pim Korver, de maker van de documentaire was aanwezig bij de eerste vertoning; hij vertelde over de omstandigheden waaronder de documentaire is gemaakt.

Onder de belangstellenden waren ook de twee kleindochters van opa Storm. Opa Storm was in 1966 met zijn bijna 100 jaar de oudste inwoner van Ter Heijde. In de documentaire onthult hij in Cafe De Sport op geheel eigen wijze een reddingboei van de Ping An.

Ook de fototentoonstelling over strandingen van schepen op de Westlandse kust trok veel publiek. Honderden bezoekers kwamen zaterdag hun fel begeerde map met oude landkaarten ophalen. Voor de liefhebbers zijn er bij het archief (2e etage gemeentehuis Naaldwijk) nog zo'n 50 exemplaren van deze map beschikbaar (prijs EUR 16,-....op is op). Wie de open dag heeft gemist kan op de website van het archief (www.historischarchiefwestland.nl) bladeren in historische Westlandse kranten. Zaterdag is namelijk de voormalige krant Nederland & Oranje en krant De Westlander (1906-1973) op internet gezet; 35.000 pagina's vol met Westlandse historie. Ook voor het Genootschap Oud Westland was het een geslaagde open dag; 23 bezoekers meldden zich als lid van het genootschap.