Gemeente Brummen


Veel vragen tijdens speciaal begrotingsforum

(Oorspronkelijke publicatie datum: 18-10-2010)

De concept-Programmabegroting voor 2011 stond afgelopen donderdag centraal tijdens het begrotingforum in de raadzaal van het Brummense gemeentehuis. Ook het collegeprogramma van IPV en VVD voor de komende vier jaar, dat een week eerder al geagendeerd stond tijdens het reguliere forum, kwam aan bod. Naast vragen van met name de CDA- en PvdA-fracties waren er diverse insprekers over beide onderwerpen.

Een extra reden voor de uitgebreide bespreking van beide documenten is de noodzaak van een flinke bezuinigingsopgave, ook in onze gemeente. Daarnaast is het een politiek feit dat de oppositiepartijen van de afgelopen jaren sinds dit voorjaar de coalitie vormen. Het nieuwe college spreekt danook van een koerswijziging. Dit maakt de bespreking van beide belangrijke documenten bijzonder. Het collegeprogramma staat op de agenda van de reguliere besluitvormende raadsvergadering van donderdag 28 oktober. De programmabegroting wordt besproken en vastgesteld tijdens de bijzondere raadsvergadering op donderdag 4 november (de zogenoemde begrotingsraad).

Meesprekers
Zowel op 7 als op 14 oktober maakten verschillende personen en organisaties gebruik van de mogelijkheid om mee te praten over het collegeprogramma en de programmabegroting. Een aanwonende van park t Goor stelde het college vragen over de toename van zelfredzaamheid en burgerinitiatief, zoals B&W deze extra willen stimuleren. Het (dieren)park in Brummen wordt als voorbeeld hiervan genoemd. De heer Van den Akker uit Eerbeek hield namens de Eerbeekse wijkraden een pleidooi voor het belang voor een structurele verkeersoplossing tussen Dieren en Apeldoorn.

Verschillende organisaties gaven aan wat de consequenties zijn van de bezuinigingen voor hun organisatie. Het gaat hierbij enerzijds om professionele instellingen zoals Stichting Welzijn Brummen, stichting Rhienderoord en de Stichting Bibliotheek Brummen-Voorst. Maar ook organisaties die drijven op vrijwilligers en te maken krijgen met de gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen, lieten zich horen (waaronder Buurtbusvereniging Brummen-Leuvenheim). Ook een tweetal betrokken inwoners (de heer Koudijs uit Brummen en de heer Flore uit Eerbeek) gaven hun visie over het door het college opgestelde concept-programmabegroting.

Politieke partijen
Vanzelfsprekend kwam er een spervuur van vragen over het collegeprogramma en de programmabegroting van de beide oppositiepartijen PvdA en CDA. Deels waren deze al schriftelijk gesteld en beantwoord. Deze kunt u hier nalezen. Maar verschillende vragen werden afgelopen donderdagavond naar voren gebracht. Wethouder Financiën Elbers liet naar aanleiding van het landelijke regeerakkoord aan de gemeenteraad weten dat het college per saldo de bezuinigingsopgave redelijk goed heeft ingeschat. De financiële situatie in gemeenteland blijft uitermate onzeker, met name vanaf 2013.

Vragen werden onder andere gesteld over de gemeentelijke (digitale) dienstverlening, het centrumplan in Eerbeek, burgerparticipatie en zelfredzaamheid, de evaluatie van de uitbesteding van de sociale dienst aan de gemeente Apeldoorn, onderwijshuisvesting, het kulturhus, het welzijnsbeleid en de toekomst van de bibiotheek.

Uw visie of standpunt
Over de programmabegroting 2011 wordt op donderdag 4 november 2010 een officieel besluit genomen door de gemeenteraad. Het vaststellen van de gemeentebegroting is namelijk een wettelijk taak van dit orgaan. De procedure die de gemeenteraad heeft afgesproken biedt iedereen voldoende gelegenheid mee te praten en in te spreken. Het begrotingsforum van 14 oktober maakte hiervan onderdeel uit. Wilt u uw visie of standpunt (alsnog) nog kenbaar maken, dan kunt u dat nog vóór
4 november doen bij één of meerdere raadsfracties. Ook kunt u uw reactie mailen naar griffie@brummen.nl (de griffie zorg er dan voor dat de vier fracties tijdig uw reactie ontvangen).
Tijdens de begrotingvergadering van de raad op 4 november geldt namelijk géén spreekrecht.

De Programmabegroting 2011-2014 is in zn geheel te lezen op de speciale begrotingspagina op gemeentelijke website www.brummen.nl. Ook kunt u een exemplaar van de conceptbegroting inzien in het gemeentehuis in Brummen, de dependance in Eerbeek en in de beide bibliotheken in onze gemeente. In het gemeentehuis kunt u ook een kosteloos exemplaar afhalen.

Op deze speciale begrotingspagina op onze website vindt u alle informatie over de begroting.