Stichting Nederland Schoon start nieuwe ZwerfAfvalPakker-verkiezing

18/10/2010 09:30

Stichting Nederland Schoon

Den Haag, 18 oktober 2010

Stichting Nederland Schoon start nieuwe ZwerfAfvalPakker-verkiezing

Wie worden ZAP'per en ZAP-gemeente van het jaar?

Dit jaar worden alweer voor de achtste keer op rij de ZAP-speldjes en oorkondes uitgereikt aan vrijwilligers die zich op bijzondere wijze inzetten voor een schone leef- en woonomgeving. Dit jaar introduceert Nederland Schoon twee nieuwe initiatieven op dit gebied: de ZAP'per en ZAP-gemeente van het jaar.

ZAP'per van het jaar

Met ZAP kunnen de mensen die altijd klaar staan om onze omgeving schoon te houden eens goed in het zonnetje worden gezet. Mensen die alleen of samen met anderen op pad gaan om het zwerfafval op te ruimen. Daarom introduceert Stichting Nederland Schoon dit jaar de verkiezing ZAP'per van het jaar 2010. Met deze verkiezing bieden wij iedereen die een actieve vrijwilliger in zijn omgeving kent de mogelijkheid om deze een blijk van waardering te geven. Voor de verkiezing is een speciale website ontworpen, waarop de vrijwilligers met naam en foto in beeld worden gebracht. Uiteindelijk kiest een deskundige jury uit alle inzendingen de winnaar van 2010. Deze wordt tijdens het ZAP-evenement op 9 december a.s. bekend gemaakt.

ZAP gemeente van het jaar

Een groeiend aantal gemeenten doet mee aan het ZAP-initiatief van Stichting Nederland Schoon. De ervaringen zijn zeer positief, want naast een schonere buurt draagt het bij aan een goede relatie tussen de gemeente en haar inwoners. Wij willen de gemeenten graag verder stimuleren om hun ZAP-activiteiten uit te breiden. Hiervoor is de titel ZAP-gemeente van het jaar in het leven geroepen.

Om voor deze titel in aanmerking te komen, hoeft een gemeente slechts een mooi verslag van de feestelijke bijeenkomst die zij zelf voor ZAP organiseren te maken. Dit sturen zij met een paar sprekende foto's en een toelichting op de wijze waarop de gemeente zijn vrijwilligers ondersteunt naar Nederland Schoon. Uit alle verslagen, kiest een deskundige jury uiteindelijk de gemeente die zich een jaar lang ZAP-gemeente van het jaar mag noemen. Daarnaast organiseert Nederland Schoon het jaar daarop het ZAP-evenement in deze gemeente.

Feestelijke uitreiking op 9 december 2010

De uitreiking van de ZAP-speldjes vindt in alle deelnemende gemeenten op donderdag 9 december a.s. plaats. Stichting Nederland Schoon komt dit jaar naar Gemeente Zuidplas om bij de uitreiking van de ZAP-speldjes aanwezig te zijn. Hier wordt tevens de ZAP'per van 2010 bekend gemaakt. De ZAP-gemeente van het jaar wordt tijdens de week van Nederland Schoon bekend gemaakt. Meer informatie over ZAP vindt u op onze website, http://www.nederlandschoon.nl/ZAP.

Het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012

Het Focusprogramma 2010-2012 is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt.

Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl








Gemeente Anna Paulowna