D66

maandag 18 oktober 2010

Geef toekomstperspectief aan stateloze kinderen

Iedereen heeft recht op een nationaliteit. Toch zijn er volgens schattingen van Dokters van de Wereld minimaal 1000 Roma in Nederland die stateloos zijn. Zonder nationaliteit kunnen statelozen en hun kinderen geen aanspraak maken op gezondheidszorg, onderdak of werk. D66 wil zicht krijgen op het aantal statelozen dat zich in Nederland bevindt. "Niet alleen Roma, maar alle statelozen in Nederland verdienen aandacht," aldus D66 Kamerlid Gerard Schouw.

Kinderen geboren in Nederland, van wie de ouders geen nationaliteit hebben, zijn in beginsel ook stateloos. Schouw: "Dit heeft grote gevolgen voor hun leven. Zonder identiteitsbewijs kunnen ze moeilijk gaan studeren of werken".

Oplossingen

De procedure om de stateloosheid aan te tonen kan jarenlang duren. "Sociale voorzieningen als primaire gezondheidszorg en onderwijs voor minderjarige statelozen moeten gedurende die tijd beschikbaar zijn," vindt Gerard Schouw.

Rechten voor statelozen zijn internationaal vastgelegd. Een van deze rechten is het verkrijgen van een nationaliteit. D66 vraagt de regering zich actief in te zetten voor de positie van statelozen in Nederland. Schouw: "Je kunt niet het probleem van statelozen van het ene land naar het andere verschuiven. Om het probleem op te lossen is het nodig dat alle Europese landen samen tot actie komen".