Gemeente Gennep


Persberichten

College Gennep laat met meerjarenbegroting 2011-2014 solide testament na voor de nieuwe raad
Op 23 september heeft het college van Burgemeester en wethouders van Gennep de begroting voor 2011-2014 `Op eigen kracht vooruit' vastgesteld. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen is het college erin geslaagd om voor de komende vier jaar een ruimschoots sluitende begroting op te stellen. Daarin is behalve een aantal nieuwe ontwikkelingen ook structureel 300.000 euro opgenomen voor plannen van de nieuwe gemeenteraad. Ondanks de bezuinigingen stijgen de lokale lasten voor inwoners van Gennep met een kwart minder dan vorig jaar.

Aan dit positieve resultaat is een intensief traject voorafgegaan, waarin college en ambtenaren samen met de raad hebben geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om te bezuinigen. Gemeenten ontvangen minder inkomsten vanuit het Rijk dan voorgaande jaren. Net als de andere gemeenten in Nederland, moet ook Gennep dus maatregelen nemen om de financiële huishouding op orde te houden.
De gezamenlijke inventarisatie heeft geleid tot een totaalpakket van uitgewerkte bezuinigingsvoorstellen. Deze betreffen onder meer de gemeentelijke organisatie, maar het college doet ook een beroep op organisaties en instellingen om een eigen aandeel te leveren in het besparen van kosten.
Het is gelukt om alle voorzieningen in stand te houden. Wel zal de burger worden gevraagd om hieraan meer naar draagkracht te gaan bijdragen.

Bij de bezuinigingsvoorstellen zijn de belangrijkste speerpunten van Gennep steeds richtinggevend geweest: de strategische regiovisie, het programma Gennep Vitale Vesting en de doorontwikkeling van de dienstverlening. Deze bepalen wat Gennep nu en in de toekomst wil zijn.

Raad besluit op 15 november
Op 15 november heeft de gemeenteraad het laatste woord over de meerjarenbegroting 2011-2014. Het is dan aan de huidige volksvertegenwoordigers om een goed afgewogen besluit te nemen, zodat de nieuwe gemeenteraad straks `op eigen kracht' verder kan bouwen aan een vitaal en financieel gezond Gennep.