Gemeente Kampen

Campagneweek Minder Drank, Meer Scoren

15-10-2010

Alcoholbus op het Almere College
Wat doe je als al je vrienden een biertje nemen en jij dit niet wilt of mag? Wat doe je als je vrienden je onder druk zetten?: "Toe nou neem ook een biertje, doe eens gezellig mee." Zeg je dan ook nee of geef je toe?
Wie jong begint met drinken, speelt met zijn gezondheid en welzijn. Bedenk dit als je vrienden je onder druk zetten. Minder drank, Meer scoren! geldt op school, in de sport, op het werk en in je vrije tijd.

Zo vlak voor de herfstvakantie brengt het regionale project Minder Drank, Meer Scoren! (MDMS) de gevaren van te veel, te vaak en te vroeg alcohol op jonge leeftijd weer onder de aandacht van jongeren en hun ouders. Voor deze campagneweek, die wordt gehouden van 15 tot en met 23 oktober, is gekozen voor het thema onderwijs. Ook in de gemeente Kampen vinden er gedurende deze campagneweek diverse activiteiten plaats die in het teken staan van het thema `Minder Drank, Meer Scoren!'.

Alcoholbus op het Almere College
Van 15 tot en met 22 oktober reist een `alcoholbus' langs diverse scholen voor voortgezet onderwijs in de regio IJsselland en testen de medewerkers van Tactus Verslavingszorg, politie en GGD de kennis van leerlingen en informeren ze hen over de gevaren van alcoholgebruik. Op donderdagmiddag 21 oktober van 12.00 - 15.00 uur doet de alcoholbus Kampen aan op het schoolplein van het Almere College, Locatie Marinus Postlaan 1 in Kampen. Van 12.30 - 13.15 uur zal Burgemeester Koelewijn hierbij aanwezig zijn om onder meer de eerste test af te nemen en een presentje uit te delen aan de deelnemende jongeren. Ook Stichting Jongerenwerk Kampen organiseert diverse activiteiten in week 42. Zo geeft de Stichting gedurende de hele week in de mentorlessen van de 4e klassen van het VIA voorlichting over alcohol rond het thema `Minder Drank, Meer Scoren!'. Ook wordt er die week drugsvoorlichting gegeven in de mentorlessen van de 3e klassen door de Stichting en Tactus, waarin het thema `Minder Drank, Meer Scoren!' een kleine rol zal spelen. In diezelfde week stuurt de Stichting ook een speciale alcoholspecial van het J/M magazine naar de ouders van jongeren die in 2010 lid zijn geworden van het jeugdhonk The Take. En op 15 oktober staat de vrijdagavond in The Take (Grafhorsterweg 53-C in IJsselmuiden) in het teken van Minder Drank, Meer Scoren! Hier gaat o.a. de politie blaastesten bij de jongeren afnemen.

Youth for Christ Kampen heeft rond het thema `Minder Drank, Meer Scoren!' de volgende acties voor jongeren in Kampen in petto tijdens de campagneweek. Hoe reageer JIJ als je dronken bent? Tijdens koopavond op vrijdag 15 oktober staat Youth for Christ Kampen van 20.00 - 21.00 uur bij de Plantage, midden op de Oudestraat, met (lege)kratten bier, en geeft jongeren de uitdaging om zo recht mogelijk te lopen nadat ze een dronken toestand imiteren. Tijdens de Girlz only avond: `Wat doet drank met jou?' op 22 oktober wordt op de meidengroep een film gedraaid over de gevaren van drankgebruik. Je bent vanaf 17.30 uur welkom in de Jongerencentrum Mix (Venestraat 8 in Kampen) en je krijgt een lekker mix van ons... zonder alcohol natuurlijk! Ook organiseert Youth for Christ in deze week een zaalvoetbaltoernooi: `Scoren zonder alcohol?'.

Tijdens het zaalvoetbaltoernooi voor jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar zal er flink gescoord worden, natuurlijk in het doel! Wat is de link tussen scoren en alcohol? In verband met de themaweek 'Minder Drank, Meer Scoren!', wordt er tijdens deze sportavond een speciale prijs uitgereikt aan het team met de beste slogan rond alcohol! Ook wordt er een filmpje gedraaid en orden flyers uitgedeeld. Het toernooi vindt plaats op vrijdag 22 oktober van 20.00 - 22.00 uur in sporthal De Reeve.

Teams kunnen zich opgeven door te mailen naar karst@yfckampen.nl of ga naar http://the-mall-zaalvoetbal.hyves.nl. Bezoekers en fans zijn natuurlijk van harte welkom om de teams aan te moedigen.

Stichting Z.A.D., die zich bezighoudt met hulpverlening bij alcohol c.q. drugsproblemen, benadert tijdens de campagneweek alle dönner en kebab en cafetaria's om in deze week geen blikjes bier te verkopen. Dit was in het voorjaar ook een groot succes!

Breng ook 's een bezoekje aan de website Jonginkampen.nl. Deze site, voor en door jongeren in de gemeente Kampen, staat gedurende de campagneweek volledig in het teken van Minder Drank, Meer Scoren!, met onder meer alcoholtesten, info, filmpjes, een poll en een stelling.

Meer informatie
Meer weten over de campagneweek en de tournee van de alcoholbus? Kijk op www.minderdrankmeerscoren.nl. De flyer voor jongeren Alcohol, wat weet jij er van? En voor ouders Mam, het is feest mag ik ook een biertje? met opvoedtips is ook te downloaden via deze site.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |