Politie Groningen

Maandag 18 oktober 2010

Provincie Groningen, 18-10-2010

Politie onderzoekt woninginbraken

WINSCHOTEN De politie doet onderzoek naar woninginbraken in Winschoten. Zondagavond kwam een onbekende persoon binnen in een woning aan de Heuvelstraat. Een buurman hoorde gestommel en nam een kijkje. Vermoedelijk werd de inbreker daardoor gestoord en ging er vandoor. Eerder dit weekend werd ingebroken in een woning aan de Spaarnestraat.

Vanaf september zijn er ruim tien woninginbraken geweest in Winschoten en omgeving. Een deel van de inbraken vindt overdag plaats. De inbreker(s) heeft/hebben het voornamelijk gemunt op laptops. Ook andere waardevolle goederen die snel mee te nemen zijn, worden meegenomen. Plaats daarom nooit waardevolle spullen in het zicht.

De politie waarschuwt bewoners om ramen en deuren bij afwezigheid goed af te sluiten. Ook als iemand vijf minuten naar de winkel gaat. Vooral raampjes boven deuren of naar het toilet zijn kwetsbare plaatsen. Bovendien is het verstandig een rondje om het huis te lopen om te zien of er geen plaatsen zijn waar een inbreker simpel binnen kan komen. Het is nooit verstandig een vuilnisbak, een pergola of een ander voorwerp dicht bij een woning te plaatsen. Die goederen kunnen worden gebruikt om naar een eerste verdieping te klimmen.

Eigenaar jaagt inbrekers winkel uit

LOPPERSUM Bij een inbraak in een winkel aan de Hogestraat in Loppersum zijn maanmorgen drie inbrekers overlopen. De 48-jarige eigenaar van de winkel werd wakker van gestommel in zijn zaak. Toen hij polshoogte ging nemen betrapte hij de drie inbrekers. Hierop maakten zij zich uit de voeten. De daders kwamen de zaak binnen door de voordeur open te breken. Het trio heeft bij hun vlucht inbrekerswerktuigen achtergelaten. De politie stelt een onderzoek in.

Politie onderzoekt inbraak in bouwmarkt

HOOGEZAND - De politie onderzoekt een inbraak die zondagnacht in een bouwmarkt aan de Beverburcht in Hoogezand heeft plaatsgevonden. De daders forceerden een raam van een toegangsdeur, waarna zij navigatieapparatuur wegnamen. Bij het doorzoeken van het pand met een politiespeurhond werd niemand meer aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in.

Automobilist rijdt door na aanrijding

GRONINGEN - Een 32-jarige man uit Hamburg is zondagnacht bij een verkeersongeval gewond geraakt. De voetganger werd op de kruising van het Gedempte Zuiderdiep met de Folkingestraat aangereden door een bestuurder van een personenauto. Deze kwam vanuit de richting van het Gedempte Kattendiep. De auto reed hierna door en liet het slachtoffer met onbekend letsel achter. Het slachtoffer is door ambulancepersoneel overgebracht naar het ziekenhuis. De autobestuurder ging er na de aanrijding met hoge snelheid vandoor richting Vismarkt. Het zou volgens getuigen gaan om een donkergekleurde personenauto, vermoedelijk van het merk Opel, type Corsa. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding. Zij wil graag spreken met de automobilist of met personen die getuige zijn geweest. Zij kunnen zich melden bij de Regiopolitie Groningen, via het landelijk telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Man tegen zijn wil vastgehouden

STADSKANAAL De politie heeft zondagavond twee mannen (25 en 26 jaar) zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Zondagmiddag ontving de politie informatie dat er in een pand in de Stationstraat in Stadskanaal een 43-jarige man uit Amsterdam tegen zijn wil zou worden vastgehouden. In het pand trof de politie het trio aan. Beide verdachten moesten mee naar het politiebureau zijn en ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Hij zal vandaag door politie nader worden gehoord. Waarom de man door het duo werd vastgehouden is nog onduidelijk. De politie onderzoekt het incident.

Groninger gewond na aanrijding

GRONINGEN Een 40-jarige snorfietser uit Groningen is zondagavond gewond geraakt in de Emingaheerd in zijn woonplaats. De man reed met zijn snorfiets over het fietspad, toen plotseling een 17-jarige scooterbestuurder uit Groningen het pad op schoot. Daarbij reden de Groningers frontaal tegen elkaar. De 40-jarige is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Automobilisten onder invloed

PROVINCIE GRONINGEN - De politie heeft zondag op diverse plaatsen in de provincie automobilisten gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. Verspreid over de regio bleek dat diverse personen met alcohol op achter het stuur waren gestapt. De politie maakt proces-verbaal op tegen de overtreders.

OVERSCHILD - Een 51-jarige automobilist uit Delfzijl is zondagavond aangehouden in Overschild. Een motoragent zag de bestuurder met hoge snelheid over het Eemskanaal ZZ rijden en wilde hem langs de kant zetten. Op dat moment nam de Delfzijlster een slok bier. Nadat de man staande was gehouden, bleek dat de bestuurder te diep in het glaasje had gekeken. Hij had bijna 1,4 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

GRONINGEN Een 50-jarige automobilist uit Groningen is zondagavond in de Zuiderkerkstraat tegen een stilstaande auto gereden. Omstanders spraken de bestuurder aan en waarschuwden de politie. Agenten constateerden dat de Stadjer alcohol had gedronken. Op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. De man moet zijn rijbewijs inleveren.

ZEVENHUIZEN In de omgeving van Zevenhuizen hield de politie zondagnacht een mobiele alcoholcontrole. Er werden in totaal 42 bestuurders gecontroleerd. Een bestuurder had een promillage van 0,8. De toegestane grens is 0,5 promille.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde zondag op diverse plaatsen op snelheid.

* Bedum, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 592, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 115 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1448, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 111 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Oldekerk, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 353, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 528, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

* Oude Pekela, Turfweg: aantal geregistreerde voertuigen: 80, aantal overtredingen: 1, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

WINSCHOTEN - Bij een verkeerscontrole in Winschoten werden 56 automobilisten gecontroleerd op het gebruik van de veiligheidsgordel. Drie personen droegen de gordel niet en kregen een bekeuring.