Gemeente Barneveld


WMO prestaties gemeente in lijn met eigen beleid

De gemeente Barneveld heeft in het afgelopen jaar samen met 168 andere gemeenten deelgenomen aan de basisbenchmark Wmo. De benchmark Wmo geeft informatie over de stand van zaken in onze gemeente en vergelijkingsinformatie met andere gemeenten. De benchmark laat zien dat de gemeente goed op weg is om haar eigen doelstellingen te behalen conform de Wmo-visie.

Inleiding

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is op 1 januari 2007 ingegaan. Die maatschappelijke ondersteuning wordt lokaal ingevuld en is onderverdeeld naar prestatievelden: `leefbaarheid en sociale samenhang', `jeugd', `loket', `ondersteuning mantelzorg en vrijwilligers', `wonen, zorg en toegankelijkheid', `individuele voorzieningen' en `opvang'. In de benchmark is op systematische wijze informatie verzameld over deze verschillende prestatievelden.

Gemiddeld hogere score

De gemeente Barneveld scoort over het geheel genomen hoger dan het gemiddelde van de deelnemende gemeenten. Uitgesplitst naar de verschillende prestatievelden van de Wmo zijn de resultaten over 2009 op het gebied van Leefbaarheid en sociale samenhang, Jeugd, Ondersteuning mantelzorg & vrijwilligers en Opvang bovengemiddeld.

Op prestatieveld 6, individuele Wmo-voorzieningen, is de score ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de deelnemende gemeenten. Hierbij draait het om de clienttevredenheid over individuele voorzieningen, de doorlooptijden en de kwaliteit van de ondersteuning. Bij prestatieveld 3, informatie, advies en cliëntondersteuning, is de score van de gemeente Barneveld lager dan gemiddeld. Dit komt doordat bij het Barnevelds Wmo-loket (i.c. het Servicepunt Werk, Zorg en Inkomen) eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de cliënt voorop staan; conform de door de gemeenteraad in 2007 vastgestelde Wmo-visie. [INS: :INS]

WMO uitgaven

Op (een aantal onderdelen van) de Wmo lijkt de gemeente Barneveld beduidend minder uit te geven dan andere deelnemende gemeenten. Deels is dit te verklaren door de wijze van boekhouden waardoor niet alle Barneveldse uitgaven in het kader van de Wmo mee tellen als Wmo-uitgaven. Denkt u hierbij aan wijkplatforms, buurtbudgetten en buurtbemiddeling. En deels is dit ook te danken aan een beperkter beroep van inwoners op Wmo-voorzieningen; wellicht door de sterkere sociale infrastructuur in de gemeente. Uit de rapportage blijkt bijvoorbeeld dat het aantal informatie- en adviesvragen en het aantal aanvragen voor voorzieningen in de gemeente Barneveld lager dan gemiddeld is en dat het aandeel mantelzorgers en vrijwilligers op het totaal aantal inwoners hoger dan gemiddeld is. Bovendien vraagt de gemeente Barneveld, voor bijna alle individuele Wmo-voorzieningen een eigen bijdrage.

Conclusie

De benchmark laat een sobere en doelmatige uitvoering van de Wmo zien en dit is conform de door de gemeenteraad in 2007 vastgestelde Wmo-visie.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl